Exkluzivní průzkum v Jihočeském kraji: ČSSD poráží ODS

Praha - Česká televize si nechala vypracovat exkluzivní předvolební průzkum týkající se předčasných voleb v Jihočeském kraji. Data jsou klíčem pro výběr hostů zítřejšího zvláštního vydání pořadu Otázky Václava Moravce. Na jihu Čech voliče nejvíc zaujala sociální demokracie s 28 procenty, o necelá dvě procenta méně získala ODS. Komunisté získali v průzkumu 11,9 %, TOP 09 podpořilo 9,1 % dotázaných. Pětiprocentní hranici na jihu Čech překročili i lidovci se 6,7 % a překvapivě také Strana zelených s 5,4 %.

Hlavními hosty otázek tak budou krajští lídři těchto stran: Jan Bauer za ODS, Vítězslav Jandák z ČSSD, Vojtěch Filip z KSČM, Jaromír Talíř za lidovce, Vlasta Parkanová za TOP 09 a Svatomír Mlčoch za Stranu zelených. Právě úspěch této strany v Jihočeském kraji vysvětluje sociolog Stanislav Hampl z agentrury STEM tím, že jde o kraj, který má řadu ekologických témat, jako je třeba Temelín nebo teď aktuálně kůrovec na Šumavě.

Prostor dostanou i diváci České televize, kteří můžou pokládat své dotazy přes webovou kameru prostřednictvím internetové stránky YouTube: „Celá tato adresa je věnovaná předvolebním speciálům České televize,“ upřesňuje moderátor pořadu Václav Moravec. Ten postupně zavítá i do dalších šesti krajů, speciální vydání Otázek Václava Moravce poběží každé úterý od 21:30 na ČT2. Zítra v tento čas bude zde na webu zveřejněn celý průzkum týkající se voleb v Jihočeském kraji.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)