Exdetektiv Komárek dostal 55 tisíc jako odškodné za stíhání kvůli výroku o „brutálním úniku informací“

Bývalý detektiv Jiří Komárek dostal od ministerstva spravedlnosti zhruba 55 tisíc korun jako odškodnění za trestní stíhání kvůli výroku o policejním exprezidentovi Tomáši Tuhém. Toho v roce 2016 nařkl z „brutálního úniku informací“ během vládních sporů o policejní reorganizaci. Soudy Komárka později zprostily obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby. Komárek žádal více než 150 tisíc korun, ministerstvo mu nakonec přiznalo jen část zahrnující náklady na obhajobu. ČT to potvrdil Komárkův advokát Petr Kočí.

„Uplatnili jsme částku, kterou pan Komárek vynaložil na náklady obhajoby. Ta se určuje podle advokátního tarifu a počtu úkonů, které byly v té věci provedeny. Dostali jsme tedy zhruba 55 tisíc,“ uvedl Komárkův advokát Petr Kočí.

„Žádosti pana Komárka jsme částečně vyhověli stanoviskem z konce ledna,“ potvrdila ČT bez dalších podrobností Andrea Šlechtová z tiskového oddělení ministerstva spravedlnosti.

Dalších 100 tisíc za zátěž způsobenou trestním stíháním ale Komárek od ministerstva nedostal. „Tomu vyhověno nebylo, nicméně ministerstvo se omluvilo za trestní stíhání, což je forma satisfakce,“ přiblížil Kočí. S vyrovnáním je podle něj exdetektiv Komárek spokojen a případnou žalobu podle svého advokáta spíše nezvažuje.

Po odchodu od policie nastoupil Komárek na finanční správu

Exdetektiv Jiří Komárek obvinil dřívějšího policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního úniku informací“ v červnu 2016, tedy v době, kdy probíhaly spory ve vládě mezi hnutím ANO a ČSSD o reorganizaci části policie. „Pan policejní prezident je, řekněme, osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňování hospodářské trestné činnosti ve stamilionových částkách,“ řekl tehdy Komárek České televizi. 

Tomáš Tuhý
Zdroj: ČT24

Kvůli těmto slovům nakonec skončil před soudem kvůli podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. Okresní soud pro Prahu-západ mu za výrok koncem roku 2017 uložil roční podmínku s odkladem na dva roky. Krajský soud v Praze ale loni v dubnu vyhověl Komárkovu odvolání, zrušil původní verdikt a zprostil ho obžaloby. Podle pravomocného rozsudku jednal ve veřejném zájmu.

Exdetektiv se poté začal domáhat odškodění ve výši 156 tisíc korun. Po státu chtěl uhradit 56 tisíc korun za advokátní služby a také 100 tisíc korun za zátěž způsobenou trestním stíháním.

Komárek patřil k nejhlasitějším kritikům policejní reformy. Podle něj byla připravena s cílem odstranit tehdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachtu. U soudu exdetektiv tvrdil, že výrokem chtěl docílit toho, aby se o reformě začalo více diskutovat.

Po odchodu od policie Komárek nastoupil na Finanční správu. Když ho loni v únoru Generální inspekce bezpečnostních sborů kvůli předchozímu výroku obvinila, správa ho postavila mimo službu. Loni po zproštění obžaloby mohl Komárek opět nastoupit.