Dvojice policistů byla obžalována za ilegální pomoc cizincům

Brno - Krajské státní zastupitelství v Brně obžalovalo policistu a jeho komplice z ilegálního umožňování cizincům získat pobyt v Česku. Za vyřizování žádostí k pobytu za úplatek jim hrozí až pět let odnětí svobody. Poté, co policie předala celý případ Krajskému státnímu zastupitelství, jsou informace o počtu osob, kterým policisté pomohli k získání platných dokladů, zatím neznámé. Veškeré podrobnosti budou známy zřejmě až ze soudního jednání.

Skupinu odhalila inspekce ministerstva vnitra loni v září. Cizincům byla vydávána razítka za úplatky v podobě peněz, bonboniér či alkoholu. Oběma dotyčným pomáhala další dvojice kompliců. Jedná se o Ázerbájdžánce a občana české národnosti. S policistkou už proběhl soud zhruba před měsícem, pro nedostatek důkazů však byla zproštěna viny. Zbytek skupiny stane před městským soudem v Brně na konci dubna.

Policista a jeho kolegyně z Brna-venkova nejsou prvními odsouzenými z příjímání úplatků od cizinců. Podobný případ řešilo policejní ředitelství před čtyřmi roky v souvislosti s vyškovským policistou, který  pravděpodobně za úplatu zvýhodňoval některé cizince.