Dva roky po metanolu: Přeživší začínají mít zdravotní problémy

Praha - Tento týden uplynuly dva roky od vypuknutí metanolové aféry. Padesátka lidí následkem požití toxického alkoholu zemřela. Lékaři z pražské Všeobecné nemocnice a IKEMu stále sledují desítky lidí, kteří otravu metanolem přežili. I díky nim chtějí najít lék, který by příště pomohl přežít více lidem. První výsledky už přinesly řadu překvapení. Ukázaly například, že i ti, kteří odcházeli z nemocnice zdánlivě zdraví, začínají mít zdravotní problémy. Co se ale týče závislosti Čechů na samotném alkoholu, ani metanolová kauza je od pití příliš neodradila.

V havířovské nemocnici skončilo celkem 13 obětí metanolu. Tři lidé tam otravě toxickým alkoholem podlehli. Tamní lékaři dodnes sledují většinu přeživších pacientů. „Víme o jednom pacientovi, jehož stav se velmi významně upravil od doby propuštění. Částečně tam bohužel došlo ke zhoršení zraku,“ říká primář ARO Robert Bocek z Nemocnice s poliklinikou Havířov.

Následky jsou totiž horší, než se předpokládalo. Ukázalo to první kolo výzkumu, kterým prošlo 50 obětí metanolu. Více než 20 lidí má poškozenou sítnici nebo zrakový nerv, téměř polovina pak má nález na mozku. „Zaměřili jsme se více na stav zrakového nervu, protože v původní literatuře je více údajů o tom, že je to nejcitlivější část zrakového systému, tak vidíme, že ve skutečnosti je nejcitlivější částí sítnice,“ říká vedoucí lékař Sergey Zakcharov z Toxikologického střediska VFN v Praze.

Někteří pacienti ovšem z nemocnic i po požití velkého množství toxického alkoholu odešli po svých. Například Michael Vávra se do nemocnice dostal se sedmi promile alkoholu v krvi, po týdnu odešel zdravý domů. Během důkladných vyšetření na nic nepřišli. „Zjistili jsme třeba, že několik lidí - tak tři pacienti z našeho souboru - mělo vzácný alel, vzácný genotyp. Možná některé vzácné alely mohou život člověka v takových situacích zachránit,“ dodal Zakcharov.

Téma Událostí: Dva roky od metanolové aféry (zdroj: ČT24)

Momentálně lidem začínají chodit nové pozvánky. Druhé kolo výzkumu totiž začne příští týden a trvat bude do listopadu. Čeští lékaři z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a IKEMu navíc dávají dohromady největší studii na následky akutních otrav metanolem na světě. Momentálně se chtějí zaměřit na sítnici. Další zásadní otázkou je, zda metanol nemůže rozvinout Parkinsonovu nemoc, což zatím ještě nikdo neprokázal. Zájem o spolupráci jeví prý čím dál víc pacientů. Část z nich totiž zjistila, že výsledky lze využít v soudním procesu i za účelem odškodnění. „Mohlo by jich být tak 50 až 60, což je 60 procent přeživších,“ míní Zakcharov.

Češi pijí hodně a rádi, metanolové aféře navzdory

V Česku má řada lidí problémy s alkoholem. Svou závislost ale buď vůbec neřeší, nebo svoji konzumaci nepovažují za alkoholismus. Podle různých studií je přitom v ohrožení až desetina populace. Adiktologové navíc upozorňují, že celospolečenská tolerance alkoholu situaci dál zhoršuje. Dnešní děti mají první zkušenosti už v šesté třídě a někteří se stanou závislými už velmi záhy.

Přibývá ale i dospělých alkoholiků. Ani metanolová aféra vztah Čechů k alkoholu příliš nezměnila. „Od té doby jsou lidé sice opatrnější na nákup neoznačeného alkoholu, ale že by přestali pít, to v žádném případě. Spíše pijí více,“ říká Petr Popov z Kliniky adiktologie VFN v Praze.

  • V Česku pravidelně pije alkohol asi 15 procent dospělé populace, což je v porovnání s okolními zeměmi průměrné číslo.
  • Počet lidí, kteří mají problémy s alkoholem, zůstává už několik let téměř konstantní. Podle posledních zveřejněných čísel se ambulantně léčí něco málo přes 25 000 lidí. Dvě třetiny jsou muži, třetina ženy.
  • Největší skupinu tvoří lidé mezi 40 a 64 lety, kterých je přes 50 procent.
  • Druhou nejpočetnější skupinou jsou pak ženy a muži mezi 20 a 39 lety.
  • Problémy s alkoholem mají i nezletilci, respektive mladí lidé mezi 15 a 19 lety.
  • Ambulantní léčbu navštěvovalo před dvěma lety 419 pacientů.
  • V počtu abstinentů patří Česko mezi evropské premianty. Alkohol vůbec nepije každý 40. Čech.

Podle lékařů by se ale lidé měli naopak bát spíše pravidelného příjmu alkoholu ve vyšších dávkách než případného metanolu v láhvi. „U člověka, který pije dlouhodobě, se po čase setkáte zejména s poruchami zažívacího ústrojí, jater, ale také oběhového systému,“ dodává Popov.

Stejně nebezpečné může být ale i jednorázové nadměrné pití, kdy příjem většího množství alkoholu představuje pro tělo výrazný šok. „Nejhorší jsou sázky, kdy se pije půllitr nebo sedmička na ex. Alkohol napadá centrální nervový systém a závěrem může být až zástava dechu a dochází potom k úmrtí,“ potvrzuje toxikolog Petr Kurka z Ústavu soudního lékařství FN Ostrava.

Lidé v těžším stadiu alkoholismu mohou najít pomoc v protialkoholních léčebnách. Po jeho absolvování ale odborníci doporučují pacientům navštěvovat ještě terapeutickou komunitu, aby jejich návrat do života nebyl příliš ostrý. Řada lidí se však po odchodu z léčebny k následné péči dostává jenom velmi těžko. Málo je i specialistů, kteří se alkoholismu věnují ambulantně.