Důchody od ledna vzrostou průměrně o 900 korun. Na penze už jde skoro půl bilionu

Dvěma a půl milionu důchodců od ledna vzroste penze, tentokrát o nejvyšší částku v historii – průměrně dostane každý z nich přidáno 901 korun. Vyplývá to ze zpřesněných propočtů České televize. Všichni senioři, kterým je přes 85 let, pak dostanou ještě navíc tisíc korun měsíčně. Kromě toho chce vláda příští rok předložit i návrh důchodové reformy, současný systém totiž není udržitelný.

Důchody rostou o nejvyšší částku v historii. Poslanci v létě přijali zákon, který ke standardnímu zvýšení přidává navíc všem penzistům bez rozdílu tři stovky měsíčně. Vládní návrh podpořily všechny sněmovní strany.

„My jsme navrhovali, aby důchody rostly ještě víc. A především jsme chtěli, aby rostly těm, kteří neměli v minulosti možnost si našetřit,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Myslíme si, že pokud prosperuje celá země, tak z toho mají mít něco všechny skupiny včetně seniorů,“ souhlasí místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Růst průměrného důchodu
Zdroj: MPSV

„Drtivá většina důchodcovských domácností je stále v pásmu sociálního ohrožení, takže byl to krok nutný, nikoli však dostačující,“ míní ekonomický expert KSČM Jiří Dolejš.

Důchody ale neporostou všem stejně – lidé s nižšími penzemi dostanou méně. Například důchodce pobírající 9000 korun měsíčně dostane navíc necelých 800 korun, důchodce s penzí 11 000 si polepší o 853 korun a u penze 13 000 bude růst 921 korun. Penzista pobírající 15 000 měsíčně pak získá navíc skoro tisíc korun. Další tisícovku navíc pak dostanou ještě důchodci starší 85 let.

Jak porostou důchody
Zdroj: ČT24/výpočet ČT

Další rok má být růst pomalejší

Vláda hodlá přidávat penzistům i v příštích letech. Historicky nejvyšší růst důchodů o 900 korun měsíčně se už ale zřejmě v roce 2020 opakovat nebude.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) zatím mluví o částce, která je třikrát nižší. „Uvidíme podle vývoje ekonomiky. Můžeme předpokládat navýšení kolem 300 korun,“ uvádí Maláčová.

  • Letos i v minulých letech rostly penze podstatně méně. V roce 2018 stát zvýšil průměrný starobní důchod o 475 korun, vloni přidal penzistům 313 korun a v předchozích letech to bylo ještě méně.
  • Podle nejnovějších čísel České správy sociálního zabezpečení důchodci pobírali letos v listopadu průměrně 12 411 korun měsíčně. Od ledna částka vzroste na 13 312 korun.
  • Průměrná penze postupně roste i v průběhu roku, kdy vláda důchody zpravidla nezvyšuje. Zatímco v březnu dostávali senioři necelých 12 350 korun, v listopadu to bylo už přes 12 400. Do penze totiž postupně odcházejí lidé, kteří většinou mají nárok na víc peněz než ti, kdo z větší části pracovali před listopadem 1989.
  • Růst důchodů výrazně zvedá výdaje státu. V příštím roce utratí za penze 473 miliard korun. Oproti letošku náklady stoupnou o téměř 38 miliard, a i to je nejvyšší nárůst v historii.

„Samozřejmě, že důchodci mají vyšší náklady například na léky, a to by mělo do budoucna být zohledňováno ve výši důchodů,“ míní předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. „Podpoříme jakýkoli růst, teď je na vládě, aby na to sehnala peníze,“ říká místopředseda SPD Radim Fiala.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) upozorňuje, že už nyní si vláda na rok 2020 naplánovala další miliardové výdaje, třeba zvýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun. „Což bude znamenat dalších 9 miliard, takže toto všechno musíme vybalancovat, včetně závazků z koaliční smlouvy,“ podotýká Schillerová.

Výdaje na důchody
Zdroj: Ministerstvo financí

Důchodový systém se reformě nevyhne

Vláda chce příští rok předložit i návrh důchodové reformy. V ní by mohlo být povinné spoření na důchod ve třetím pilíři. Už nyní si v něm na důchod dobrovolně spoří téměř 4,5 milionu lidí. V lednu chce ministerstvo práce kvůli plánované reformě ustavit důchodovou komisi složenou ze zástupců všech sněmovních stran.

„Chceme se zaměřit na dvě hlavní oblasti. To jsou nižší penze žen a dřívější odchod fyzicky náročných profesí do starobního důchodu. A pak samozřejmě také chceme zmapovat možnosti povinného třetího pilíře,“ popsala plány ministryně Maláčová.

Část opozice požaduje rychlou a důraznou důchodovou reformu. „Aby nejenom budoucí generace, ale i stávající důchodci měli jistotu, že se v budoucnu nebudou jejich důchody snižovat,“ upozorňuje první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Národní rozpočtová rada jasně řekla, že dlouhodobě je tento systém neudržitelný,“ připomíná místopředsedkyně poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Věra Kovářová.

Zrušení druhého důchodového pilíře před téměř třemi lety ukázalo, že bez široké shody vlády s opozicí žádná penzijní reforma dlouho nevydrží.