Důchodci berou víc léků, než potřebují. Senior spolyká až 11 tabletek denně

Události: Senioři často berou zbytečně mnoho léků (zdroj: ČT24)

Místo, aby pomáhaly, mohou léky škodit. Klienti v domovech pro seniory jich často užívají příliš mnoho a to znamená vyšší rizika vedlejších účinků, ukázal průzkum Ústavu lékového průvodce. Starší lidé užívají denně až 11 tabletek od osmi různých druhů léků. Problém je i v tom, že často dostávají vyšší dávky, než by měli.

„Sledujeme vhodnost dávky, sledujeme případné lékové interakce – tedy to, jak se léčiva navzájem ovlivňují,“ popisuje svou práci v Nemocnici Na Homolce farmaceutka Milada Halačová. Vedle toho se ale zapojila i do výzkumu v domovech pro seniory.

Odborníci z Ústavu lékového průvodce zjišťovali v celkem sedmi zařízeních, jak moc jsou staří lidé ohrožení užíváním velkého množství medikamentů. Průměrný věk seniorů v těchto domovech byl 82 let a léky brala většina z nich.

Osm léků a 11 tabletek

Výzkum následně ukázal, že v průměru dostává ubytovaný senior šest léků na předpis a další dva volně prodejné, třeba na bolesti, snížení tlaku nebo na cukrovku. Celkem to je od osmi různých léků 11 tabletek. „To už je kritické množství, kdy by toho seniora měl vidět odborník,“ dodává Ivana Plechatá z Ústavu lékového průvodce.

Výsledky výzkumu v domovech důchodců
Zdroj: ČT24

U 150 důchodců potom farmaceuti zkontrolovali kompletní dokumentaci a zjistili, že desetina z nich některý z medikamentů vůbec nepotřebuje. Na druhou stranu skoro pětina by naopak měla vzhledem ke svému zdravotnímu stavu užívat lék navíc. A přes šest procent klientů pak bralo pilulky, jejichž účinky se navzájem ovlivňují. „Největší problémy byly s indikací léčiv, které jsou potenciálně nevhodné ve stáří,“ dodává Halačová.

Senioři trpí nedostatkem zavodnění, jsou velice křehcí, dochází u nich ke strukturálním změnám. A to má za následek, že některé léčivé přípravky jsou naprosto nevhodné.
Zdeněk Blahuta
ředitel Státního úřadu pro kontrolu léčiv

Do průzkumu se domovy seniorů přihlásily dobrovolně, jejich vedení totiž chtělo zlepšit péči o klienty. Farmaceuti teď chtějí rady ohledně vhodných kombinací léků nabídnout i dalším.