Dotace na elektroauta jsou vyčerpané, zájem byl vysoký

Události: Dotace na elektroauta (zdroj: ČT24)

Dotace pro podnikatele na nákup elektroaut jsou vyčerpány. Národní rozvojová banka kvůli vysoké poptávce přestala přijímat nové žádosti. Firmy mohly získat až 200 tisíc korun na osobní vůz. Stát přispíval i na instalaci soukromých nabíječek. Celkem byly v programu dvě miliardy.

Jedním z těch, kteří se rozhodli pořídit si elektromobil, je i Matěj Srna s přítelem, který podniká ve šperkařství. Na vyřízení žádosti o dotaci čekali čtyři měsíce. Elektromobil by si ale pravděpodobně pořídili i bez ní, ačkoliv dotace je podle Srny příjemný bonus. „Jezdím převážně po Praze a přijde mi to jako lepší způsob dopravy,“ podotýká.

Podle některých prodejců je ale potřeba dlouhodobější podpora čisté mobility – aby měla skutečný efekt. „Z celkového konceptu principu podpory to zvýšení prodejů bylo minimální. Nemluvím jen o tom, že by se do toho měly pumpovat peníze ze strany státu nebo ze strany Evropské unie,“ uvedl generální ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška.

Ministerstvo průmyslu a obchodu původně počítalo s tím, že bude Národní rozvojová banka přijímat žádosti po dobu dvou let. Nakonec to bylo necelých sedm měsíců. Prostředky v programu navýšit nelze. Jde totiž o cílené finance z Národního plánu obnovy.

„V současné době nevedeme žádné diskuze o dalším pokračování podobného programu. Osobně, pokud bychom měli podporovat čistou mobilitu, tak bych se mnohem více zaměřil na podporu infrastruktury,“ míní předseda představenstva Národní rozvojové banky Tomáš Nidetzký.

Tam patří například veřejné nabíječky. Podle resortu průmyslu ale právě na ty míří podpora jiných ministerstev. „Ministerstvo průmyslu a obchodu opět, zdůrazňuji, poskytuje primárně dotace firmám a podnikům pro jejich použití. Ministerstvo dopravy má běžící výzvy a budou vyhlášeny další v hodnotě asi šesti miliard,“ podotkl vrchní ředitel sekce hospodářství ministerstva průmyslu a obchodu Eduard Muřický.

Kromě toho programy spjaté s čistou mobilitou připravují resorty životního prostředí nebo práce a sociálních věcí. Další výzva pro nákup osobních elektrovozů se ale neplánuje.