Dobrovolníci budou už pátým rokem uklízet Česko, vyrazit s pytlem do přírody může kdokoli

Na sobotu připadá hlavní den akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Letošní ročník se zaměřuje na odhozené pneumatiky, které budou dobrovolníci nejen uklízet, ale i počítat. V rámci celorepublikové události se budou konat také motivační soutěže. Pořadatelé očekávají, že se víkendových úklidů zúčastní přibližně 80 tisíc lidí.  Do akce se může zapojit kdokoli – a to z pozice účastníka, i organizátora.

Zájem o dobrovolnické úklidy je podle spolku Ukliďme Česko letos rekordní. Od začátku roku jeho členové evidují víc než 3100 nahlášených akcí – to je téměř tolik jako za celý loňský rok. 

Hlavní úklidový den se letos koná šestého dubna. O tom, jak je možné se do sobotního úklidu zapojit, informuje spolek Ukliďme Česko svém webu. Ten akci, kterou podporuje i ministerstvo životního prostředí, organizuje ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody.  

Na internetových stránkách si může zájemce vybrat úklid, který se mu líbí a koná se v blízkosti jeho domova či chaty. Najde tam mimo jiné informace o tom, kdo úklid organizuje, kdy a kde je sraz, nebo co konkrétně se bude uklízet.  

Tématem letošního roku jsou pneumatiky, které budou dobrovolníci nejen odklízet, ale i počítat. Pořadatelé akce chtějí poukázat na to, jak nesmyslné je jejich vhazování do lesa, příkopů nebo třeba řek.  

Novinkou letošní úklidové sezony je, že na mapě akcí, kterou má spolek Ukliďme Česko na stránkách, přibyla ikonka vodáckých úklidů a ploggingu. „Lidé běhají a u toho sbírají odpadky,“ vysvětlil tuto aktivitu Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Do úklidu se může zapojit kdokoli. Kromě obcí, škol, firem či zájmových skupin si vlastní akci můžou uspořádat také jednotlivci. Těch letos organizátoři evidují téměř 600. „Často je to třeba i maminka na mateřské, která se rozhodne uklidit nějaké místo, kam chodí a vadí jí, že je tam nepořádek,“ uvedl Kubásek. 

Někteří lidé přitom podle Kubáska neví, jak k úklidu přistoupit. Proto jsou informace o tom, co je všechno potřeba zajistit, k dispozici na webu.

„Jednak bezpečnostní věci, které se týkají úklidu, ale i nějaká komunikace s místní samosprávou (…) a aby dobrovolníci věděli, kam mají odpady soustředit, jakým způsobem se pak zlikvidují,“ vysvětlil Kubásek s tím, že jejich spolek má i telefonní linku, na kterou se dobrovolníci můžou obrátit. Komunikovat je možné i prostřednictvím Facebooku

V případě zájmu pořadatelé dobrovolníkům zajišťují například také úklidový materiál – v uplynulých dnech jim rozeslali 1500 balíčků.  

Pro účastníky úklidů mají organizátoři na tento víkend přichystané i motivační soutěže. „Jednou z nich je tradiční fotografická soutěž, kde budeme mít tři kategorie“ uvedla Kateřina Landová z Českého svazu ochránců přírody. První je dětská, ve druhé budou soutěžit fotografie zachycující místa před a po úklidu a třetí kategorie bude zaměřená na fotografie pneumatik. Lidé budou moct soutěžit také se svými videy. Zaslané materiály pak organizátoři využíjí na propagaci akce mezi veřejností.  

Uklízí se (nejen) celé jaro

Do úklidové akce, která se letos v Česku koná už popáté, se mohou dobrovolníci zapojit nejen šestého dubna. „Spousta dotazů je, jestli musí uklízet toho šestého dubna – samozřejmě není to nutné, budeme rádi, když budou uklízet organizátoři a dobrovolníci, ale uklízí se celé jaro, záleží dle místních podmínek,“ vysvětlil Kubásek.

„Pokud se koná nějaká větší akce v obci, tak samozřejmě to udělají třeba o týden později nebo o týden dřív,“ dodal Kubásek s tím, že jejich spolek očekává, že během nadcházejícího víkendu se do úklidů zapojí přibližně 75 až 80 tisíc lidí. 

Hlavní den letošního jarního úklidu vybralo Ukliďme Česko už před několika měsíci – a to proto, aby se na něj mohly připravit obce a organizátoři. Snažili se najít takový termín, aby už zmizel sníh, ale zároveň ještě nebylo moc trávy.

Kromě úklidu se lidé můžou celoročně zapojit také například do mapování černých skládek. Díky ekologickému projektu Zmapujto.cz  na jejich existenci můžou dobrovolníci upozornit prostřednictvím mobilní aplikace. Úklidy je možné podpořit také finančně nebo materiálně – například pytli nebo rukavicemi.