Děčínský soudce Bajer bude mít na dva roky snížený plat, nadřízení ho chtěli zbavit funkce

Nejvyšší správní soud (NSS) snížil na dva roky o 30 procent plat děčínskému soudci Radomilu Bajerovi. Nadřízení mu vytýkali manipulaci s vyhotovenými rozhodnutími a průtahy, proto požadovali odvolání z funkce. Správní soud v těchto bodech uznal Bajera vinným, avšak zprostil ho kárné žaloby v bodě ohledně nevhodného chování na veřejnosti. Samotný soudce pochybení v soudních vyhotoveních připustil, zato nevhodné chování na veřejnosti odmítal.

Kárnou žalobu podala tehdejší předsedkyně děčínského soudu Zdeňka Hošková, která se ale stala soudkyní krajského soudu. Pověřený vedením děčínského soudu je nyní místopředseda Jiří Gloc.

Podle něj Bajer v několika případech po vyhlášení rozsudku použil ve vyhotovení rozhodnutí odůvodnění z jiného rozsudku, čímž se dopustil podvodu a ohrozil důvěru v nezávislé a spravedlivé rozhodování soudu.

Nejvyšší správní soud k tomu přihlédl i s ohledem na to, že se Bajer přiznal. Bajer tvrdil, že měl mnoho práce. Nejvyšší správní soud zjistil, že od loňského do letošního června řešil každý měsíc vždy více případů, než byl průměrný počet případů soudců děčínského soudu. Někdy počet případů u Bajera činil i dvojnásobek průměru.

K nevhodnému chování údajně došlo ve škole, podle soudu to ale nelze prokázat

NSS naopak Bajera zprostil kárné žaloby v bodě ohledně nevhodného chování na veřejnosti. To mělo podle kárné žaloby spočívat v tom, že přišel do základní školy, odkud podle pedagogů při vyučování násilím odvedl plačící dceru ze třídy.

Bajer řekl, že ve škole byl a dceru odvedl, popřel však, že by se skutek stal tak, jak byl popsaný. Ani podle Nejvyššího správního soudu nelze prokázat, že se skutek stal tak, jak byl popsaný v žalobě.