Dárcovské úterý připomíná charitu. Loni se vybralo přes šedesát milionů

Studio 6: Výkonná ředitelka Fóra dárců Šplíchalová o Giving Tuesday a zájmu o dárcovství v Česku (zdroj: ČT24)

V Česku se koná charitativní akce Giving Tuesday neboli Dárcovské úterý, stejně jako v mnoha dalších zemích. Lidé a firmy během ní mohou udělat dobrý skutek, darovat peníze, potraviny a oblečení nebo nabídnout dobrovolnickou práci. Češi v uplynulých sedmi ročnících Dárcovského úterý darovali přes 340 milionů korun. Podle ředitelky Fóra dárců Kláry Šplíchalové v roce 2022 věnovali lidé, nadace a nadační fondy na dobročinné účely 15,4 miliardy korun.

„Neziskové organizace, firmy nebo spolky na webu Giving Tuesday registrují vlastní výzvy a prosby o podporu. Během Dárcovského úterý si pak jednotlivci najdou sobě nejbližší výzvu a pomohou,“ uvedli k akci její organizátoři. Podle nich bylo loni zaregistrováno 301 výzev a díky nim zájemci darovali 62,4 milionu korun i stovky tun potravin nebo oblečení.

Dárcovské úterý se ve světě uskutečnilo poprvé v roce 2012, a to jako protipól vůči nákupnímu šílenství na Black Friday, tedy Černý pátek, který je spojován především se slevami a utrácením. V České republice se Giving Tuesday koná posedmé a zastřešuje ho Asociace společenské odpovědnosti.

„Tento den připadá na úvod adventního období. Jelikož v evropském kulturním prostředí je předvánoční charita tou nejsilnější dárcovskou etapou, tak je to takovou shodou okolností, že to připadá na počátek adventu,“ vysvětlila Šplíchalová.

Podle zářijového průzkumu, který pro Asociaci společenské odpovědnosti provedla agentura Ipsos, pomáhá potřebným osm z deseti Čechů. Třetina lidí, mezi nimiž jsou hlavně mladí, působí v dobrovolnických aktivitách. Čtvrtina Čechů jednorázově přispívá. Naopak šestnáct procent lidí se do dobročinnosti nijak nezapojuje.

Češi nejvíce podporují lidi s handicapem

„Češi nejčastěji pomáhají dětem, handicapovaným, zvířatům a obětem humanitárních katastrof, zejména v rámci tuzemska,“ podotkla zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová.

Zatímco lidé, firmy, nadace a nadační fondy v loňském roce na dobročinné účely darovali 15,4 miliardy korun, oproti ještě předchozímu roku tato částka narostla o více než tři miliardy. Významně méně však vybraly neziskové organizace zejména v krajích. Pokles darů zaznamenalo 42 procent z nich, řekla Šplíchalová. Veřejnost si může informace dohledat na Mapě dárcovství.

„Nevládní organizace jsou významným prvkem občanské společnosti a jen v posledních letech se nám potvrdilo, že pomáhat druhým je silná vlastnost Čechů, která, jak věřím, ani v nadcházejících letech nezmizí,“ prohlásila místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL). V horní komoře parlamentu se během úterý koná třináctý ročník Dárcovského summitu s názvem Odvaha k odpovědnosti, udržitelnosti a filantropii.

Nejvíce podporovanými tématy v neziskovém sektoru ze strany individuálních dárců jsou podle Šplíchalové lidé v nouzi či handicapovaní. Dárci loni dali na charitativní činnost zhruba 3,9 miliardy korun. Firmy zase podle ředitelky Fóra dárců nejvíce přispívají na vzdělávání a vědu. Společnosti poskytly na dobročinnost 7,8 miliard korun. Nadace a nadační fondy zase přispěly částkou 3,7 miliardy korun.

Přibývá lidí, kteří přispívají méně, tvrdí Šplíchalová

Charitativní podpora podle Šplíchalové ale není proporcionální. „Kde vidíme velkou slabinu, jsou hlavně regiony,“ uvedla. Pokles příspěvků menším neziskovým organizacím vysvětluje zejména krizí a špatnou ekonomickou situací. Podle Fóra dárců přibývá lidí, kteří na dobročinné účely přispívají méně, než v předchozích letech. Třetina z nich navíc očekává, že v následujícím roce budou darovat méně, než v tom letošním.

„Tam, kde projekty nemají takovou mediální podporu nebo silné partnery, jsou hodně v ohrožení,“ doplnila ředitelka Fóra dárcovství. Pro některé neziskové organizace představuje dárcovství hlavní zdroj jejich financování. Potřebnou podporu nemají podle Šplíchalové také složitější témata, a to například lidskoprávní oblast či azylová péče.

Ve vybrané částce za minulý rok je zahrnuta i pomoc Ukrajině, která se brání ruské invazi. „Podpora Ukrajině byla opravdu velkým hnutím solidarity. Bylo na ni směřováno i hodně mediální pozornosti,“ dodala ředitelka Fóra dárcovství. Lidé podle ní byli otevřeni pomáhat všemi možnými způsoby.

Šplíchalová: Obliba dlouhodobého dárcovství narůstá

„Co se týče letošního roku, tak do něj se propisuje to, co do celého společenského dění. Dopady ekonomické krize a ruské invaze na Ukrajině. Vidíme, že jsou tu v rámci některých sbírek obrovské vlny štědrosti a velká pomoc. Na druhou stranu v situacích, kdy se nejedná o aktuální sbírku nebo dlouhodobou pomoc, tak tam určitý propad je,“ řekla Šplíchalová. 

Za důležité považuje v současnosti dlouhodobé dárcovství, které podle ní v poslední době výrazně narůstá, a mají o něj zájem především mladí lidé. „Ti také hledí optimističtěji do budoucna a nebojí se, že nebudou moci v budoucnu přispívat,“ pronesla Šplíchalová s tím, že narůst obliby opakované pomoci lze vidět i v datech na portálu Daruj správně