Cizinecká policie kontrolovala tah ze Saska. Kvůli běžencům

Reportáž: Policejní kontroly na dálnici D8 (zdroj: ČT24)

Dosud se migranti snažili dostat z českého území na západ, nyní ale cizinecká policie zaměřila i na opačný směr a na dálnici D8 hledala možné běžence směřující ze Saska do Čech. Naplňuje se tak vyšší ostražitost u státních hranic, kterou v tomto týdnu avizoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Záměr posílit bezpečnost České republiky oznámil ministr vnitra ve středu. V reakci na útoky, k nimž v uplynulých dnech došlo ve Francii a v Německu, chce policie zlepšit ochranu takzvaných měkkých cílů (například nákupních center) a vedle toho hodlá posílit ostrahu hranice se Spolkovou republikou.

Podle Chovance totiž od některých, blíže nespecifikovaných německých politiků zaznívají informace o tom, že budou vyhoštěny statisíce neúspěšných žadatelů o azyl – a existuje prý obava, že by se migranti pokusili odejít do okolních zemí včetně Česka. „Děsí nás situace v Německu, Francii a Belgii a musíme se zaměřit na možné přecházení propustných hranic,“ prohlásil Chovanec.

Jedním z opatření, která se k vyšší pozornosti policistů vážou, jsou také kontroly, jež během pátku prováděla cizinecká policie na dálnici D8 spojující Drážďany s Prahou. Hlídka čekala na autobusy hned za hranicemi, kontrolovala pravost pasů cestujících a prohlížela i zavazadlové prostory, zda se mezi nimi neskrývá běženec.

Po dodávkách jsou totiž nejčastějším prostředkem přepravy právě autobusy. „Migranti očekávají, že se v mezinárodním autobusovém spoji ztratí mezi ostatními cestujícími,“ uvádí vedoucí cizinecké policie v Ústeckém kraji Pavel Češka. 

Migranti o Česko zájem nemají

Až do pátečního odpoledne ovšem policie na dálnici D8 žádného migranta nezadržela, a nepřekvapilo to ani samotné policisty. „Takto tranzitujícího nelegálního běžence jsme zatím letos nezaznamenali ani jednoho,“ prohlásil Češka.

V opačném, česko-německém směru policie zadržela šestačtyřicet lidí neoprávněně překračujících státní hranice. I toto číslo ovšem představuje výrazný, pětasedmdesátiprocentní propad oproti stejnému období v loňském roce.

Migranti, když se dokáží dostat do Evropy i navzdory uzavřené balkánské trase spojující Řecko a Maďarsko, totiž preferují při své cestě na západ jižnější směr přes Rakousko. Takzvaně tranzitních, tedy pouze procházejících migrantů zadrželi policisté letos zhruba tři sta dvacet. 

Policie v Krušných horách

Vedle kontrol silnic ovšem přibydou policisté i v lokalitách, kde se v blízkosti hranic na německé straně nacházejí azylová centra. „Jedná se i o tu zelenou hranici, zde chceme využít zkušenosti obcí,“ uvedl v této souvislosti Chovanec. Policejní posily tak zamíří například do Krušných hor, kde Němci žadatele o azyl ubytovali v budovách na bývalých hraničních přechodech.

Česko zároveň pokračuje ve spolupráci se středoevropskými a balkánskými státy na ochraně balkánské migrační trasy a jihovýchodní hranice schengenského prostoru. Po žádostech Skopje a Budapešti vyšle do Makedonie a Maďarska čtyřicet a padesát policistů. Na řecko-makedonskou hranici mají zástupci českých bezpečnostních složek odjet už začátkem srpna, na hranici mezi Maďarskem a Srbskem pak zřejmě na konci prázdnin.