Cizinec, který na Silvestra srazil mercedesem v Praze turistku, zmizel. Soud vydá zatykač

Soud vydá zatykač na cizince, který během silvestrovské noci usedl opilý za volant a podle policie způsobil v Praze nehodu, při které zahynula turistka. Muž propuštěný na kauci z vazby nepřišel na povinnou schůzku s probačním úředníkem. Nyní mu hrozí, že pokud ho úřady najdou, půjde zpět do vazební věznice a jeho milionová kauce propadne.

Probační úředníci postrádají cizince obžalovaného kvůli silvestrovské smrtelné nehodě od 28. února. Do té doby přitom s úřady spolupracoval, přicházel ke všem úkonům trestního řízení, u nichž byla jeho účast nutná. Nyní po něm začnou pátrat policisté.

„V návaznosti na podnět Probační a mediační služby bude vydán příkaz k zatčení. Po zadržení obviněného bude nařízeno vazební zasedání,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová.

Při eventuálním vazebním zasedání pak bude soud zkoumat „důvodné podezření“, že muž porušil slib, který složil 4. ledna před propuštěním na svobodu. Mohl by se tedy vrátit do vazební věznice, kam jej soud poslal po nehodě, zároveň by propadl milion korun, který muž složil na soudní depozitní účet.

Nehoda se stala v noci z 31. prosince na 1. ledna na rohu Myslíkovy a Spálené ulice v centru Prahy. Mercedes, za jehož volantem čtyřicetiletý muž seděl, srazil šestadvacetiletou turistku, která přecházela po přechodu. Žena na místě zemřela. Řidič nadýchal přes dvě promile alkoholu.

Policie již dokončila vyšetřování případu, minulý týden podal státní zástupce obžalobu. Za usmrcení z nedbalosti a za ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí řidiči až osmileté vězení.