Opilému ruskému řidiči, který na Nový rok v centru Prahy srazil Kolumbijku, hrozí až osm let vězení

Soud poslal ve středu řidiče do vazby (zdroj: ČT24)

Policie obvinila čtyřicetiletého řidiče, který v noci 1. ledna srazil v centru Prahy mladou ženu. Šestadvacetiletá žena z Kolumbie i přes pokusy o oživení zemřela na místě. Cizinec, který podle policie nadýchal přes dvě promile alkoholu, je obviněn z usmrcení z nedbalosti a ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě odsouzení mu hrozí až osm let vězení, soud ho ve středu poslal do vazby, protože se obával jeho útěku.

Nehoda se stala ve Spálené ulici na rohu s Myslíkovou na přechodu pro chodce. Podle svědků chtěl řidič v protisměru předjet tramvaj, dívku nabral na kapotu a pak ještě přidal plyn, jako kdyby chtěl ujet. Nakonec ale po několika desítkách metrů zastavil.

Policie o ní dostala hlášení po třetí hodině ranní. „Orientační dechová zkouška, která byla na místě řidiči provedena, byla pozitivní,“ uvedl v neděli mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policisté řidiči černého mercedesu naměřili přes dvě promile alkoholu. Podle informací ČT má muž ruské občanství.  

„Vyšetřovatelé během uplynulých hodin shromažďovali veškerý spisový materiál a zajišťovali potřebné důkazy pro zahájení trestního stíhání čtyřicetiletého řidiče,“ řekl ve středu policejní mluvčí. Soud ve středu poslal řidiče do vazby, zároveň stanovil milionovou kauci, kterou se muž může z vazby vykoupit.  

Na bezpečný průběh silvestrovských oslav v centru metropole dohlíželo několik stovek policistů a strážníků. Ti řešili převážně drobné potyčky, přestupky v dopravě nebo přestupky proti občanskému soužití či majetku. Na policejní služebně skončily tři lidé, kteří nerespektovali dodržování veřejného pořádku. Během silvestrovské noci přijali pražští policisté přes 500 oznámení a zadrželi 32 pachatelů.