Chystají se nová pravidla prodeje kratomu. Vzorky návykové látky odhalily i salmonelózu

Události: Ministerstvo zdravotnictví chce přísně regulovat kratom (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví chystá nová pravidla prodeje kratomu. Stimulant, který podle odhadů užívá v Česku asi sto tisíc lidí, je teď volně dostupný. Mnozí odborníci varují před závislostí. Novela zákona by látku zařadila na seznam, pro který platí přísná regulace. Do té doby ji chce ministerstvo zakázat.

Stromy kratomu dosahují výšky až 25 metrů. Látka z jejich listů má v malém množství povzbuzující účinky, ve větších dávkách utlumuje. Prášek z nadrcených listů kratomu podrobují vědci detailní chemické analýze. Zkoumají účinky tropické rostliny i případná rizika.

„Výsledky ukázaly, že má poměrně malou společenskou nebezpečnost. Nesmíme ale zapomínat na to, že pokud kratom někdo užívá v excesivních dávkách, účinky jsou nežádoucí z hlediska vzniku závislostí, jsou tam i lékové interakce,“ popsal Martin Kuchař z laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek na VŠCHT.

Kratom nepodléhá kontrole kvality

V současné době nepodléhá regulaci. To má změnit připravovaná novela zákona. „Zkusíme udělat jednotné balení, zákaz reklamy a na balení musí být informace o rizicích. Bavíme se o tom, že by to bylo v lékárnách a nějakých specializovaných obchodech,“ uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS). 

Produkty s kratomem by také podle plánu podléhaly kontrole kvality, která teď zcela chybí. „Ukázalo se, že v řadě vzorků, které se u nás měřily, byla salmonelóza,“ řekl Kuchař.  

Ještě než začnou platit nová pravidla, chce ministerstvo zdravotnictví kratom dočasně postavit mimo zákon. „Zařazení kratomu na seznamu návykových látek bude dočasným řešením, abychom zastavili narůstající vlnu zneužívání u mladé generace do doby, než bude k dispozici nová legislativní úprava,“ dodal mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Tento krok ale podle řady expertů může vést k tomu, že si lidé udělají zásoby. Tropická rostlina by v budoucnu měla být na seznamu takzvaných psychomodulačních látek stejně jako třeba CBD (kanabidiol) nebo HHC (Hexahydrokanabinol).