Český olympijský výbor je ochoten jednat o odškodném kvůli nákaze z leteckého speciálu, řekl Kejval

Brífink ČOV k nákaze sportovců na olympijských hrách v Tokiu (zdroj: ČT24)

Nákazu na palubě leteckého speciálu do Tokia považuje předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval za sportovní tragédii. Podle něj je výbor ochoten jednat o odškodném. Řekl to na úterní tiskové konferenci. Z letu bylo šest členů výpravy včetně čtyř sportovců pozitivně testováno na koronavirus. Situaci ostře kritizoval předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser. Šéf ČOV si s ním nyní podle svých slov neumí představit další spolupráci.

K odškodnění sportovců v úterý vyzval ČOV předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta. Kvůli nakažení beachvolejbalistů Markéty Nausch Slukové a Ondřeje Perušiče se ozval také volejbalový svaz a agentura Sportfin zastupující Perušiče s Davidem Schweinerem. „Škody jsou jak marketingové finanční plnění našich privátních partnerů, tak určitá zhoršená pověst, co se týče covidu naší dvojice,“ nastínil zástupce agentury Sportfin Martin Lébl.

„Pokud někomu dáme peníze, tak to musí být na nějakém právním podkladu. Pokud se ukáže, že je na to právní nárok, tak všechno uhradíme,“ řekl Kejval. S tím, že bude záležet, zda to umožní podmínky smluv, které olympijský výbor uzavřel se sportovci a sportovními svazy. Jansta Kejvalův příslib ocenil. „Že přibyly další výmluvy výboru, že za vzniklou situaci nemůže, nás nepřekvapuje,“ dodal.

Případnou osobní odpovědnost zástupců výboru, kteří byli v letadle, bude 6. září řešit výkonný výbor ČOV. Ten obdrží materiály z vyšetřování, sdělil Kejval. On sám kvůli nákaze v letadle rezignovat nechce. „Za nikoho se neschovávám, ale rozhodně mě nenapadlo, že bych kvůli tomu vzdával funkci,“ řekl v úterním Interview ČT24.

Sportovci a členové týmu letěli z Prahy do Tokia vládním speciálem v pátek 16. července. Šéflékař Českého olympijského týmu Jiří Neumann sdělil, že příprava na cestu byla maximální.

Vedení ČOV se snaží zjistit, jak je možné, že na palubě letěl nakažený člověk. Vyšetřování nastalé situace začalo už na místě. „První byla otázka legislativní části – zda jsme měli pod kontrolou všechny legislativní procesy. Druhá věc, jestli všichni účastníci byli dostatečně informováni o tom, jaké parametry budou fungovat na Hrách. To znamená, zda znali covid protokol,“ přiblížil Kejval, podle kterého v těchto bodech žádné problémy nenastaly.

Ve spolupráci z pražskou hygienou se výbor zabýval také otázkou testů, které posádka musela absolvovat. „Zaměřili jsme se na to, jestli opravdu proběhly, nebyl tam nějaký podvod. Zda byly regulérní a v souladu s platnou legislativou a platnými předpisy hygienické stanice,“ řekl Kejval. Všichni členové posádky podle hygieny absolvovali PCR test s negativním výsledkem. Testováni pak byli také bezprostředně po příletu a také každý den v průběhu Her. Ve skupině sportovců bylo téměř osmdesát procent lidí očkovaných. 

Pozitivní test měl jako první bezprostředně po příletu lékař Vlastimil Voráček. Původce nákazy zatím ale potvrzen nebyl. „Je důležitá genotypizace, abychom zjistili, kdo je pacient nula,“ řekl Kejval. V Praze se genotypizace nezdařila. Česká strana se snaží potřebné informace získat od Japonců. „Už jsme v Tokiu vznesli požadavek lékařské části. Mají hodně práce, moc nerozhodují, rozhoduje vláda. Bylo mi přislíbeno, že genotypizace proběhne, ale bude to dlouho trvat,“ uvedl Neumann.

Podle Kejvala je vyšetřování důležité i proto, aby bylo možné podobné situaci zabránit na blížících se zimních olympijských hrách v Pekingu. Jaká tam budou platit pravidla, zatím není jasné.  Aktuálně je v Číně po příletu nutná třítýdenní karanténa. „Protokoly, které nyní v Číně jsou, se v průběhu Her musí změnit. Není možné, aby všichni účastníci byli v třítydenní izolaci. Pracuje se s variantou, že ti, kteří budou plně očkováni, by mohli fungovat v jakési bublině v rámci olympiády,“ nastínil.

Neusserova kritika

Vyšetřování se zabývalo také samotným letem. „Tam byly od samého začátku indicie, že se ochranné pomůcky nevyužívaly tak, jak bylo předepsáno,“ připustil Kejval. Let trval třináct hodin a čtyřikrát během něj bylo servírováno občerstvení. „Když jsme to konzultovali s hygienou, tak jsme se dozvěděli, že vzhledem k tomu, že bylo podáváno občerstvení, tak ani nebylo možné dodržet hygienické předpisy tak, aby se zamezilo přenosu,“ podotkl Kejval.

Podle zasedacího pořádku většina z nakažených seděla v zadní části letadla ob řadu. Situaci na palubě kritizovali předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser a předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

Šéf Národní sportovní agentury v rozhovoru pro Českou televizi nařkl zástupce výboru z toho, že podváděli při označování lidí, kteří byli v kontaktu s lékařem Vlastimilem Voráčkem. „To, co předvedl pan Neusser, je největší dno, co jsem za svůj život ve sportu viděl,“ reagoval Kejval. Ujistil, že o usazení a pohybu pasažérů výbor předal pravdivé informace.

Neusser následně zopakoval, že organizaci speciálu Českého olympijského výboru považuje za lajdáctví a amatérismus. Na Kejvalův osobní výpad reagovat nechce. „Kritizoval jsem fakt, že organizace se stamilionovým rozpočtem, která dokonce dostane vládní letadlo pro sto padesát lidí, převáží čtrnáct sportovců, které není Český olympijský výbor schopen bezpečně dopravit do dějiště olympijských her,“ řekl Neusser, který měl proti Kejvalovi kandidovat do čela ČOV.

„Že lidé za letu různě chodili a seděli a to, že se rozvolnila morálka z hlediska ochrany úst a nosu, je podle indicií, které máme, pravda. Co se týče toho, že naši lidé podváděli, proti tomu se výrazně vyhrazuji,“ zopakoval šéf ČOV.

Šéf NSA také kritizoval, že se Kejval sportovcům neomluvil. „Jestli jim to pomůže, tak se všem omluvím, ale nejsem si jistý, že to jejich bolest vyřeší,“ reagoval Kejval.

Hostem Interview ČT24 byl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval (zdroj: ČT24)

Kvůli pozitivnímu testu na covid-19 přišli o start na Hrách plážové volejbalistky Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou, cyklista Michal Schlegel a stolní tenista Pavel Širuček. Beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner mohli hrát až od druhého utkání a vinou úvodní kontumace vypadli ve skupině. Dalším sportovcům se coby blízkým kontaktům účast na Hrách zkomplikovala. Jako u prvního byla nákaza odhalena u lékaře týmu Vlastimila Voráčka.

Hermannová si na přístup českého vedení stěžovala. Podle ní výbor na ty, kteří o olympiádu přišli, poněkud zapomněl. „Martin Doktor (šéf české olympijské výpravy, pozn. red.) se na místě snažil zařídit co nejlepší podmínky, ale ruku v ruce s japonskou organizací to nebylo až tak úspěšné. Navíc prodlevy mezi našimi otázkami a příchozími odpověďmi byly až moc dlouhé,“ řekla pro Český rozhlas. Podle Kejvala se na nikoho nezapomnělo.