Česku hrozí stávka autobusových řidičů

Praha - Dopravu v Česku by mohla ochromit stávka kvůli platům řidičů meziměstských autobusů. Podle předsedy Odborového svazu dopravy (OSD) Luboše Pomajbíka už svaz vyhlásil stávkovou pohotovost. Odborářům se nelíbí nařízení vlády z roku 2006, podle kterého řidiči autobusů nedostávají mzdu za dobu, kdy neřídí a čekají například na konečné. Stávková pohotovost potrvá nejméně do úterý, kdy se má uskutečnit schůzka odborářů s ministrem dopravy Alešem Řebíčkem a prezidentem Svazu dopravy Jaroslavem Hanákem.

„Je potřeba zdůraznit ten protiprávní stav, kterým jsou diskriminováni pouze řidiči pravidelné meziměstské dopravy,“ uvedl Pomajbík. Odborům se nelíbí zdlouhavá jednání, která o změně nařízení vedou s Legislativní radou vlády a ministerstvy sociálních věcí a dopravy.

Pro případnou stávku počítá Pomajbík se solidaritou členů s řidiči autobusů. „Předpokládám, že i nákladní doprava by vstoupila do stávky,“ uvedl předseda OSD. Stávkovou pohotovost drží všech 16 500 členů svazu, který sdružuje pracovníky v silniční, letecké a vodní dopravě.

„Uvidíme, jak dialog dopadne, ale nemyslíme si, že by nastal nejhorší scénář,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.