Česko vydalo Dánsku programátora, který údajně vytvořil velké digitální drogové tržiště

Čeští detektivové zatkli devatenáctiletého správce mezinárodního virtuálního tržiště Altayo, na kterém až 450 tisíc lidí z celého světa obchodovalo se zbraněmi a dalším nelegálním zbožím a službami. České televizi to řekl ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych. Ve spolupráci s dánskou policií Národní protidrogová centrála zabavila také server, na kterém byl web provozován, a přerušila jeho provoz. Českého programátora úřady vydaly k trestnímu stíhání do Dánska.

Mladého českého programátora policie zadržela už 4. června. Kvůli probíhajícímu vyšetřování v Dánsku ale česká strana zveřejnila informaci až nyní. Dánská policie tuzemské kolegy požádala o pomoc loni.

„Tuto osobu měla česká policie v hledáčku už v minulosti, protože byla prověřována v souvislosti s vytvořením tržiště, kde se obchodovaly obdobné nelegální komodity. Nicméně podle slov odborníků, kteří přišli do styku s jeho dílem, se jedná o velmi schopného programátora,“ komentuje pro ČT Frydrych.

V rámci policejní operace Green vyšetřovali dánští policisté několik mezinárodních skupin uživatelů webu Atlayo, kteří byli spojeni s prodejem omamných a psychotropních látek v Dánsku. Skupiny čítaly od čtyř tisíc až po osm tisíc uživatelů.

„V Dánsku bylo zadrženo několik osob v souvislosti s prodejem nejméně 4,5 kilogramu kokainu, tří kilogramů MDMA, pěti kilogramů metamfetaminu, 3500 tablet extáze a 40 kilogramů konopí,“ konstatuje pro ČT mluvčí NPC Barbora Kudláčková. Policisté přitom upozorňují, že jde jen o zadržené látky. Množství všech prodaných drog může být mnohonásobně vyšší.

Český programátor spustil internetové tržiště na skrytém internetu (takzvaném darknetu nebo dark webu) a později ho převedl do klasického internetového prostředí. Časem pak získal až 450 tisíc uživatelů sítě. „Jeho ideou pravděpodobně bylo vytvořit populární mezinárodní sociální obchodní síť, na kterou je navázáno velké množství lidí z celého světa. Tu by pak mohl prodat nějaké velké firmě,“ popisuje motivaci muže Frydrych. „Vypadá to jako e-shop, jsou tam administrátory skupin, které nabízí zboží a služby, získávají a udržují si zákazníky,“ přibližuje, jak síť fungovala.

Na tržišti nebyly k dostání jen drogy, ale i jiné nelegální zboží a služby. „Nepochybně se tam nabízely i zbraně, dětské porno a služby typu hacking a padělání. Na nelegálních virtuálních tržištích obecně se nabízejí nejen produkty, ale i nelegální služby, jako je například vražda nebo znásilnění,“ popisuje ředitel NPC.

Na darknetu policie letos už zasahovala

Proti virtuálnímu prodeji drog zasahovala NPC už v lednu, kdy odkryla dva případy, v nichž pachatelé „ve velkém rozsahu“ posílali drogy z Česka do celého světa. Policisté pachatele zadrželi při dvou operacích s krycím názvem Airbus a Komp.

V případě Airbus skupina kupovala drogy v zahraničí, zejména v Belgii a Nizozemsku, do Česka je pašovala prostřednictvím soukromých kurýrních společností. Část drog prodávala v České republice, ale nabízela je i přes virtuální tržiště darknetu do celého světa včetně Spojených států, Austrálie nebo Ruska. Skupina působila na šesti digitálních tržištích a k platbám využívala virtuální měny, především bitcoin.

Ve druhém případě byl zadržen jeden pachatel české národnosti, který se také zabýval distribucí omamných a psychotropních látek prostřednictvím darknetu dlouhodobě. Nabízel hlavně extázi, kokain, amfetamin, MDMA nebo konopí. Vše byl podle policie schopen dodat ve velkém množství a kvalitě. Drogy posílal do Austrálie, USA, Evropské unie i Ruska. I on používal virtuální měny a šifrovanou komunikaci.