Česká televize spouští rozšířené regionální vysílání

Generální ředitel ČT Petr Dvořák o rozšiřování regionálního zpravodajství (zdroj: ČT24)

Česká televize v pondělí spouští další dvě verze regionálního zpravodajství. Půjde o vysílání pro jihozápadní část Čech a severovýchod Čech. Podle ředitele ČT Petra Dvořáka si lidé budou moci sami určit, na zprávy z jakého regionu se chtějí dívat.

Mutace zpravodajství pro jihozápadní část republiky budou vysílat studia z Českých Budějovic a Plzně. Severovýchod Čech bude vysílat z Hradce Králové a Ústí nad Labem.

První vysílání začne v 18 hodin na ČT1. „Snažíme se maximálně podporovat regionální zpravodajství, protože je důležité pro naše diváky. Kromě toho, že máme velmi silnou síť zahraničních zpravodajů, tak máme i silnou síť regionálních zpravodajů po celém Česku,“ uvedl ve Studiu 6 generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Šéfredaktor regionálního zpravodajství ČT a vedoucí regionálního studia v Hradci Králové Michal Klokočník podotkl, že díky tomu bude možné se některým tématům věnovat více do hloubky. „Budou to témata, která se týkají dopravy, zdravotnictví, dostupnosti zdravotní péče regionální politiky. Řešíme neustále nějaké komunální kauzy, takže témat bude velké množství.“

Dodal, že diváky v regionech zajímá i kultura, zajímavosti. „Často nás zásobují i sami diváci materiály, vlastními videi, takže to bude takový mix, který nyní chceme přetavit do pořadů,“ dodal Klokočník. Zmínil, že krajští redaktoři už nyní přispívají do všech relací, včetně Událostí, nejrůznějšími formáty.

Události: ČT rozšiřuje regionální zpravodajství na severovýchod a jihozápad Čech (zdroj: ČT24)

Návod, jak mohou lidé naladit zprávy ze své oblasti, je zveřejněn na webu. Po naladění kanálu ČT1 s regionálním označením zůstane divákům po většinu dne stejný program, vysílání se rozdělí na pět různých verzí pouze v době podvečerního pořadu Události v regionech.

Dvořák podotkl, že digitální vysílání poskytuje velkou výhodu, kdy si diváci mohou zvolit, jaké regionální vysílání chtějí sledovat, bez ohledu na místo bydliště. „Všech pět mutací bude dostupných na celém území České republiky,“ dodal.   

Jak naladit regionální vysílání
Zdroj: ČT24

Vedoucí redaktor studia České Budějovice Aleš Hazuka zmínil, že šlo o velkou výzvu pro celý tým. „Lidé se museli daleko intenzivněji připravovat. Co divák neviděl a uvidí až dnes, je to, že celý rok jsme točili takzvaně do kufru, kdy některé reportáže se ven nedostaly,“ uvedl s tím, že situaci komplikovalo i stěhování. „Po sedmi letech jsme opouštěli zázemí a museli jsme celé studio rozebrat a tady jej znovu postavit.“

Podle vedoucího redaktora studia v Ústí nad Labem Tomáše Kopeckého je u diváků velká poptávka po regionálním zpravodajství. „Těšíme se, až divákům ukážeme věci, na které třeba v hlavním vysílání dosud nezbyl čas. Představíme také hosty, se kterými neměli tak často možnost se potkat, nebo vyslechnout si jejich analýzy,“ dodal s tím, že přípray byly náročné. „Muselo se pilotovat za běžného provozu redakcí, protože nebylo možné, aby nám utekla nějaká aktualita.“

Dosud televize nabízela zvláštní vysílání regionálních zpráv pro jižní Moravu a také severní Moravu a Slezsko. Pokud lidé nemají naladěnou regionální verzi ČT1, vidí zprávy z Prahy, středních Čech a výběr z regionů.