Češi loni podle VZP méně dbali na prevenci. Například počet screeningů na rakovinu tlustého střeva klesl o šestinu

Události: Češi a vyšetření, která odhalí rakovinu (zdroj: ČT24)

Někteří lidé loni nechodili na screeningová vyšetření, která jsou prevencí zhoubných nádorů. O šestinu klesl počet vyšetření, která mohou odhalit nádor tlustého střeva a konečníku, o osm procent se pak meziročně snížil počet screeningů na rakovinu prsu a děložního čípku. Vyplývá to z údajů, které představil náměstek ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) David Šmehlík. Pojišťovna kvůli tomu plánuje oslovit své klienty, aby se na preventivní vyšetření dostavili.

Podle analýzy, kterou si VZP zpracovala, její pojištěnci loni nejvíce vynechávali vyšetření na karcinom tlustého střeva. Meziročně jich přišlo o 17 procent méně.

V Karlovarském a Olomouckém kraji se počet těchto vyšetření meziročně propadl dokonce o pětinu, naopak nejnižší pokles, a to o 13 procent, zaznamenala největší tuzemská pojišťovna v Královéhradeckém kraji.

Mamografická vyšetření u žen klesla meziročně o osm procent, nejvíce v Olomouckém, Jihomoravském, Ústeckém, Karlovarském kraji a na Vysočině, kde byl pokles více než o desetinu. Screening, který je prevencí rakoviny děložního čípku, loni absolvovalo také asi o osm procent žen méně.

Prevence
Zdroj: ČT24

VZP chystá kampaň

„Je potřeba, abychom teď klienty přesvědčili, že je nutné screeningová vyšetření absolvovat. Myslím si, že u dospělých pacientů je možné propad screeningu dohnat bez toho, aby to mělo dopad na zdravotní stav našich klientů,“ řekl k tomu ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Pojišťovna podle něj chystá informační kampaň na svém webu a Facebooku, plánuje své klienty oslovit mailem a uvažuje i o rozesílání dopisů, v kterých by je na preventivní vyšetření upozornila.

Plošné screeningy se zatím v Česku zaměřují na rakovinu prsu, tlustého střeva a děložního hrdla. Do konce roku by mělo ministerstvo zdravotnictví spustit i program vyšetření karcinomu plic. Další se má pak zaměřit na rakovinu prostaty.

„V některých zemích, kde už screening karcinomu prostaty běží, tak došlo k poklesu úmrtnosti až o dvacet procent,“ poznamenal předseda České urologické společnosti Roman Zachoval.