Centrální rejstřík sportovců podle ministerstva brání podvodům s dotacemi

Události: Přísnější prověřování sportovních svazů (zdroj: ČT24)

Sportovní organizace už podle ministerstva školství uměle nenavyšují počty svých členů. Úředníci to přičítají vzniku centrálního rejstříku sportovců, který funguje deset měsíců. Kvůli někdejšímu možnému podvodu s členskou základnou policie stále prověřuje Autoklub České republiky.

Počet členů sportovních organizací je podle státu klíčem k udělování dotací. Některé organizace se proto snažily podvádět. Mluvilo se zejména o Autoklubu České republiky, který byl největším příjemcem dotací v motoristickém sportu. „V minulých letech vykazoval desítky tisíc členů a po inventarizaci se dospělo k tomu, že to nejsou desítky tisíc, ale jsou to nějaké tisíce,“ vysvětlil šéf AMK Ecce Homo Štenberk Vlastimil Malík.

Policie stíhala Autoklub i jeho exprezidenta Romana Ječmínka. „Já vám na to vůbec nebudu odpovídat. Není potřeba dál se snažit o to, abych vám ten rozhovor poskytnul,“ odmítl Ječmínek reportéra Jiřího Hynka.

Úřad šéfa žalobců obvinění zrušil a případ vrátil k došetření. „Mohu sdělit, že v předmětné trestní věci nadále probíhá prověřování,“ sdělil státní zástupce Ondřej Trčka.

Současné vedení Autoklubu se hájí, že financování i počet členů jsou nyní v pořádku. „My přesně víme, jaké členy máme, a já se přiznám, že se k té minulosti ani nehodlám vracet,“ odpověděl současný prezident Autoklubu Jan Šťovíček. Policie teď musí rozhodnout, zda někoho obviní, nebo případ definitivně odloží.

Rozšíření rejstříku

Změnu podle ministerstva přineslo zavedení rejstříku. „Ta obrovská čísla, která některé organizace uváděly, se z mého pohledu dala do pořádku,“ říká náměstek ministra školství Karel Kovář.

Detektivové teď prověřují i členské základny dalších sportovních organizací. Kvůli transparentnosti chce ministerstvo školství rejstříky ještě rozšířit o nové údaje, jako jsou informace o sportovištích, trenérech nebo sportujících dětech.

„Kdo bude organizovaně sportovat a podporován z veřejných peněz, by měl být zaregistrován,“ myslí si vládní zmocněnec pro sport Milan Hnilička (za ANO).

Opozice nesouhlasí. „Jakou budete mít jistotu, že v tom rejstříku zase nebudou zfalšovány počty členů? Tohle přece není žádné řešení,“ oponuje šéf ODS Petr Fiala.

Policie prověřuje i to, že některé sportovní organizace vytvářely fiktivní svazy, aby získaly víc peněz. „Když byl sportovec v pěti svazech, i když to byl pořád jeden spolek, tak dostával pětkrát,“ popisuje nekalou praxi předseda Sportovních svazů Zdeněk Ertl.