Centrální dopravní úřad má zpřehlednit silnice

Praha – Řidiči, kteří musí často věnovat více pozornosti lesu dopravních značek než bezpečnosti své jízdy, by se měli dočkat změny. Dosud mají dopravní značení v popisu práce obce a kraje, kompetence by však měla přijít na připravovaný Centrální dopravní úřad. Ten má vzniknout za dva roky.

„Velký úklid“ přebytečných dopravních značek, který začal po začátku platnosti nových pravidel provozu, stále neskončil. Řidiči si stěžují na zbytečné značky a často s nimi souhlasí i odborníci. Podle ředitele Dopravního inspektorátu havlíčkobrodské policie Václava Pejchy není například problém zvýšit rychlost na silnici z Brodu do Perknova z 50 na 70 km/h. Nikdo se k tomu však nemá, mimo jiné proto, že značení je nekoordinované. Silnice II. a III. třídy vlastní kraje, o značení rozhodují obce. Silnice I. třídy zase patří státu, ale o značení rozhodují kraje. Vzájemná koordinace přitom neexistuje.

Právě pro odbourání zmateného značení má vzniknout nový Centrální dopravní úřad. Ten by měl dohlížet rovněž na uzavírky silnic, které rovněž nejsou koordinovány a nešťastný souběh dvou zavřených vozovek může způsobit dopravní kolaps. Podobná situace nyní hrozí Staré Boleslavi Mosty přes Labe bude obec opravovat v době, kdy bude omezena doprava i na nedaleké rychlostní silnici.