Částka na kompenzace zemědělcům nestačí, ministerstvo ji chce navýšit na 100 milionů

Největší škody nákaza způsobila ve farmách na Chebsku (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zemědělství chce o 70 milionů navýšit částku, ze které hradí chovatelům ztráty způsobené ptačí chřipkou. Současných 31 milionů na letošní rok stačit nebude. Největší škody nákaza způsobila ve farmách na Chebsku, kde museli veterináři utratit asi 35 tisíc ptáků. Jen tam odhaduje jednatel ztráty až na čtyři miliony korun.

Šlo o dva velkochovy společnosti Zephyr Františkovy Lázně v Klesti a Poustce na Chebsku. Nákazu tam veterináři zjistili počátkem března. Podle ředitelky Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj Márie Slepičkové tam pracovalo pohotovostní středisko pro likvidaci nákaz, které provádělo likvidaci drůbeže v nakažených chovech výkrmových kachen a brojlerů.

Veterinářům pomáhali také hasiči, kteří měli na starosti hlavně pečlivou dezinfekci všech zasahujících osob a také techniky. Uzavřený areál pak hlídali také policisté. 

Nákaza se pravděpodobně do chovu dostala z okolních rybníků a nádrží, kde sídlí divoké ptactvo. Na nedaleké přehradě Skalka bylo nalezeno několik uhynulých labutí. 

Teď už jsou oba velkochovy prázdné. Všechny prostory se musely pečlivě vyčistit a vydesinfikovat, aby se odstranily viry. Poté musel chovatel haly ještě na několik dní uzavřít. Teprve po 21 dnech karantény a kontrolních stěrech veterináři rozhodnou, jestli povolí obnovení provozu. 

Farma tak zatím počítá ztráty. Ty se zřejmě vyšplhají na čtyři miliony korun. „Víme stoprocentně, že letos už výkrm kachen budeme dělat s nulovou rentabilitou,“ uvedl jednatel firmy Zephyr Jiří Vacek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zničit museli farmáři i podestýlku, kterou jinak prodávají do bioplynové stanice na výrobu elektřiny. Teď zhruba 250 tun infikované podestýlky zahrnuli hnojem na poli. 

Firma zaplatí také likvidaci ochranných obleků ve spalovně a na faktuře se objeví i částka za smrticí plyn, kterým veterináři nakaženou drůbež likvidovali. Jestli státní pomoc pokryje všechny ztráty, to zatím firma neví. Ministerstvo zemědělství stanovilo přesnou tabulku kompenzací pro zemědělce.

  • Chovatelé, kteří museli utratit drůbež kvůli nákaze ptačí chřipkou, mají nárok na kompenzaci. Žádosti mohou podat nejdříve první den po usmrcení zvířat. Nejpozději do 6 týdnů.
  • Například za jednu nosnici náleží majiteli 100 korun, za kvočnu pak 250. Ministerstvo bude přihlížet ale i ke stáří a stavu zvířat v době jejich utracení.