Bývalý šéf armády Bečvář hájil u soudu pořízení letounů CASA. Stoprocentně se osvědčily, řekl

Bývalý náčelník generálního štábu nákup letounů u soudu hájil (zdroj: ČT24)

Bývalý náčelník generálního štábu Josef Bečvář u soudu z pozice svědka hájil pořízení letounů CASA pro českou armádu. Uvedl, že stroje se stoprocentně osvědčily doma i na zahraničních misích. Nevzpomíná si, že by při dojednávání nákupu zaznamenal výhrady, například k ceně. Státní zástupce Jan Kořán ho však konfrontoval s písemným stanoviskem, v němž Bečvář pořízení letounů „jednoznačně nedoporučoval“.

O nákupu čtyř transportních letadel za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v dubnu 2009, když byla v demisi. Obžaloba uvádí, že tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL, TOP 09) a bývalý ředitel ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk způsobili státu nezjištěním přiměřenosti ceny letounů škodu 819 milionů korun.

Bečvář v dané době působil jako zástupce náčelníka generálního štábu a ředitel sekce rozvoje druhů sil na ministerstvu obrany. „Pokud si vzpomínám, žádný tlak ze strany ministryně Parkanové ohledně nákupu letounů CASA jsem nezaznamenal,“ odpověděl u Obvodního soudu pro Prahu 6 na dotaz Staňkova obhájce. Stejně zodpověděl i dotaz o případných výhradách k nákupu.

„Letouny CASA plní úkoly jak na území České republiky, tak v zahraničních misích. Myslím, že se osvědčily naprosto stoprocentně. Za mého působení v pozici náčelníka generálního štábu se dokonce uvažovalo o rozšíření flotily o další dva kusy,“ řekl Bečvář, který stál v čele štábu v letech 2015 až 2018. Ministerstvo obrany skutečně nedávno seznámilo vládu se záměrem koupit dva nové transportní letouny CASA C-295MW za 2,3 miliardy korun bez DPH.

Nedoporučující dokument

Státní zástupce Kořán uvedl, že Bečvář nemluvil pravdu, když tvrdil, že proti akvizici nezaznamenal výhrady. Předložil mu Bečvářem podepsané nesouhlasné stanovisko z března 2008. Bečvář reagoval tak, že si po více než deseti letech nepamatuje, proč tehdy nesouhlasil. Podotkl ale, že nešlo o jeho osobní názor, ale o stanovisko odborného pracoviště, které z pozice nadřízeného podepsal.

Obžalovaný Staněk předložený dokument označil za „naprosto irelevantní“. Podle něj byla stanovisek celá řada a názory se postupně vyvíjely až do uzavření smlouvy v květnu 2009.

Před soudem vypovídali i další svědci navržení obhajobou – současný náčelník generálního štábu Aleš Opata či někdejší ředitel inspekce ministra obrany a exnáčelník Vojenské policie Vladimír Ložek. Stejně jako Bečvář uvedli, že tlak ani výhrady ohledně nákupu nezaznamenali.

„Byl jsem v té době v armádě přes 30 let. V základně ve Kbelích jsem měl spoustu kamarádů. Asi bych se to dozvěděl,“ míní Ložek. „Dnes má flotila CASA nalétáno 14 500 hodin. Naše zkušenosti s provozováním letounů jsou dobré. Svědčí o tom i jejich dlouhodobé nasazení v operaci na Sinaji,“ upozornil Opata.

Staněk i Parkanová, která se hlavního líčení neúčastní, svou vinu odmítají. Za zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku oběma hrozí až desetileté vězení. Staněk dříve uvedl, že ministerstvo řešilo nákup letounů standardním procesem jako ostatní veřejné zakázky.

Parkanové se v minulosti u soudu zastali někteří její kolegové z vlády, například tehdejší ministr práce a pozdější premiér Petr Nečas (ODS) či exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Nečas zdůraznil, že nákup byl politickým rozhodnutím celého kabinetu, nikoliv ministryně nebo jejího úřadu. Podle Kalouska Parkanová neměla zákonnou povinnost ani možnost nechat si k ceně letadel zpracovat posudek.

Případ se ale u soudu velmi vleče, po čtyřech letech není ani v polovině. Žalobce už proto podal vedení soudu podnět, aby se případ zrychlil. Kromě promlčení totiž hrozí, že soudkyně nestihne před odchodem do důchodu kauzu dokončit a líčení se bude muset opakovat. Vedení soudu dosud na dotaz ČT ohledně průtahů nereagovalo. Proces se potýká i s tím, že se někteří svědci opakovaně omlouvají.