Bylo to letadlo, tvrdí policie o zkrachovalém fondu WCA. Člověka a firmu obvinila z dvoumiliardového podvodu

Události: Podvod investiční společnosti WCA (zdroj: ČT24)

Z podvodu obvinila policie v souvislosti s úpadkem investiční společnosti WCA International jednoho člověka a jednu právnickou osobu. Podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Ibeheje vznikla tisícům klientů škoda v celkové výši zhruba 2,1 miliardy korun. Firma nabízela vysoké zisky z investovaných peněz, klienti ale o vložené finance přišli. Podle vyšetřovatelů všechno fungovalo jako pyramidový podvod.

Fond WCA International podle policie sliboval zhodnocování vkladů investováním do měnových párů, světových indexů, komodit, cenných kovů a obligací významných společností či start-upů a technologických nebo výrobních projektů. Sto milionů – tedy částku větší než její roční rozpočet – investovala do fondu například i obec Modrava. „Zatím to není ještě úplně odpískané. Uvidíme, co dostaneme zpátky,“ řekl starosta Modravy Jaroslav Doležal (nestr.).

Peníze chce získat nazpět pro desítky klientů i advokát Marek Gocman. Do fondu WCA dali dohromady 130 milionů korun. V řadě případů jde o běžné lidi. „Sami jsme byli překvapeni, kolik jsou lidé schopni do takových subjektů, které nejsou regulovány Českou národní bankou, vložit peněz,“ sdělil právní zástupce podvedených klientů.

„Kriminalisté došli po velmi rozsáhlém prověřování, které mimo jiné čítalo vyhodnocení desítek tisíc bankovních a jiných informací, k závěru, že organizátor této trestné činnosti nevykonával investiční činnost v rozsahu, který by mohl přinést zhodnocení vkladů deklarovaných klientům,“ uvedl Ibehej.

Ve fungování WCA International vidí policie znaky Ponziho schématu. Princip těchto podvodů, kterým se říká také letadlo nebo pyramida, spočívá právě v tom, že investoři svěřují své peníze fondu s vidinou vysokého zhodnocení, ale provozovatel fondu si peníze místo investování nechá a vyplácí z nich jen část některým investorům jako údajný zisk z investic za účelem nalákání dalších zájemců. Nakonec však ve fondu nezbudou žádné peníze a zkrachuje.

Organizátor podle něj naopak značnou část vkladů použil pro osobní potřebu – nákupu nemovitosti ve Spojených arabských emirátech, luxusních vozidel, motorového člunu, stříbrných slitků, telefonů a dále také k hrazení provozních nákladů obchodních společností, které ovládal. Policie rovněž tvrdí, že vyplácel nadstandardní odměny finančním zprostředkovatelům, kteří do firmy přivedli investory.

Podle Ibeheje by obviněnému mohlo hrozit, uzná-li ho soud vinným, až desetileté vězení. Zatím ale obviněná fyzická osoba za mřížemi není, policisté ji stíhají na svobodě.

Firmu poslalo do konkurzu rozhodnutí pražského městského soudu z loňského února. Věřitelé si pak v září odhlasovali řešení úpadku formou reorganizace. Státní zástupkyně tehdy vyjádřila obavy, že dlužník může návrhem na povolení reorganizace sledovat nepoctivý záměr, snahu o prodlužování insolvenčního řízení a vyvádění majetku z personálně propojené společnosti WCA Holding, do níž směřovaly stovky milionů korun investorů dlužníka.

Asociace pro transparentnost investičního trhu již dříve k WCA uvedla, že jde o takzvaný alternativní fond. Tyto fondy sice eviduje Česká národní banka, ta ale nad jejich činností nevykonává dohled. Alternativní fondy nesmějí nabízet své služby a produkty veřejně a měly by cílit na kvalifikované investory. Typickými investory WCA byli ale často lidé důchodového věku. Jedním z věřitelů fondu je také šumavská obec Modrava, která do něj vložila stovky milionů korun.