Bečvář zůstane v čele generálního štábu o rok déle

Generální štáb české armády i nadále povede Josef Bečvář. Požádal ministra obrany Martina Stropnického (ANO) o prodloužení závazku a Stropnický v pořadu Týden v politice potvrdil, že mu vyhověl. Dodal, že tím bude zaručena kontinuita práce.

Ministr obrany uvedl, že by nebylo produktivní nějakým způsobem přepřahat, když potřebuje, aby „stroj fungoval hladce“, a spolupráce s Bečvářem je rychlá a přímá. Stropnický tak potvrdil, že Bečvář zůstane v čele generálního štábu déle. „Viděl bych to o rok,“ dodal.

Když Bečvář nastupoval, bylo podle ministra jasné vzhledem k jeho věku, že to je atypická služba. V roce 2015 se ale úplně neřešilo, že v létě 2017 dospěje Bečvář do důchodového věku. V minulosti podobná situace nenastala.

Nástupce chce Stropnický vybrat ještě za této vlády

I když se Bečvářův mandát prodlouží, nechce Stropnický, aby poté, co v čele generálního štábu v roce 2018 skončí, nastalo nějaké vzduchoprázdno. Bude tak usilovat o to, aby ještě vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila kandidáta na příštího náčelníka generálního štábu, kterého jí navrhne.

Letos by se mělo rozhodnout o budoucnosti také dalších významných generálů ve vedení armády. Zpět do Česka se budou vracet Miroslav Žižka, který od srpna 2014 zastává místo vojenského představitele České republiky při NATO a EU, a Aleš Opata, který stejně dlouhou dobu v belgickém Monsu působí jako národní vojenský představitel České republiky při Vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE). Především o Opatovi se mluví jako o výrazném kandidátovi na post nového náčelníka generálního štábu.