Babiš Sobotkovi: Rozmyslete si, s kým chcete být v koalici

Ministr financí Andrej Babiš poslal premiéru Bohuslavu Sobotkovi SMS zprávu, ve které ho vyzval, aby si v Lidovém domě rozmysleli, koho chtějí za koaličního partnera. Vicepremiér to prohlásil v rozhovoru na Českém rozhlasu Plus. Pak ale tvrzení poopravil - napsal Sobotkovi, že má navrhnout řešení, jestli má problém. Koaliční roztržku vyvolala novela zákona o pojišťovnictví, při jehož projednávání měl Babiš poslance z ČSSD Ladislava Šincla obvinit z korupce na základě kompromitujících materiálů.

Události, komentáře: V koalici panuje napětí (zdroj: ČT24)

„Poslal jsem Sobotkovi ráno esemesku, ať se už konečně ČSSD rozmyslí, jakého chce koaličního partnera, protože já jsem mu deklaroval, že svoji firmu neprodám,“ řekl Andrej Babiš (ANO) v Českém rozhlasu. Konkrétně mu prý psal, že jestli má premiér problém, ať navrhne řešení. Premiér totiž ve čtvrtek poslancům sdělil, že sérii problémů koalice pojí to, že se Babiš před vstupem do politiky nevzdal svého podnikání. Rozumné by podle něj bylo, kdyby své společnosti prodal a zbavil se tím přímého angažmá v podnikatelském prostředí. Babiš přitom zmínil, že premiér na čtvrtečním jednání koalice neříkal nic takového jako při interpelacích ve sněmovně.

Sobotka ale upozornil, že téma zmínil i na začátku koaliční spolupráce. „Bohužel koaliční partner ANO na toto nereagoval před zhruba rokem a čtvrt. Rozhodl se jít jinou cestou. Podle mého názoru to rozhodnutí není správné. A dříve nebo později možná bude muset Andrej Babiš přemýšlet o tom, zdali by se skutečně neměl vzdát svého bezprostředního podnikatelského angažmá a věnovat se pouze veřejnému životu, anebo zdali by se z veřejného života neměl vrátit zpět do podnikatelského angažmá,“ uvedl Sobotka ve sněmovně.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Babiš: Spor se Šinclem považuju za uzavřený

Aktuální konflikt v koalici vznikl kvůli sporu mezi Babišem a poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem, který tvrdí, že ho vicepremiér zastrašoval a obvinil z korupce. Vedení sociální demokracie požadovalo nejprve, aby se Babiš omluvil, pak po setkání koaliční rady padl požadavek, aby se spolu oba aktéři setkali a vyřešili to. „Informoval jsem koaliční radu, že nemůžu plnit tento závazek, že se s ním mám potkat. On to odmítá, tak jsem napsal premiérovi Sobotkovi a šéfovi lidovců Bělobrádkovi. Pro mě je to uzavřené,“ řekl Babiš. Šincl totiž také uvedl, že lidsky o Babišovu omluvu ani nestojí, ale protože vedení strany i poslanecký klub omluvu chtějí, tak ji požaduje. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) měl vzít Babišovo vyjádření na vědomí. Naopak podle vicepremiéra a předsedy lidovců Pavla Bělobrádka se spor ještě neuzavřel. Bude se táhnout tak dlouho, dokud se někteří poslanci budou bát Babiše zeptat, míní.

  • "V situaci, kdy se ministr financí omluvit nechce, poslanec Šincl se zase nechce sejít s ministrem financí, tak těžko říct, jakým způsobem lze tuto kauzu ukončit. Pravděpodobně tím, že se v koalici budeme soustředit na důležité věci, které jsou před námi," podotkl premiér Bohuslav Sobotka

  • Prezident Miloš Zeman nepovažuje spor za významný. "Hlavní a skutečný spor uvnitř koalice nastane až při projednávání státního rozpočtu," řekl Zeman.

Vše začalo v úterý, když ve sněmovně Šincl kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění. Babiš pak na středečním neveřejném jednání k zákonu o pojišťovnictví podle Šincla zmínil majetkové poměry jeho rodiny a zastrašoval informacemi ze složky nadepsané poslancovým jménem. Podle Babiše šlo jenom o výtah z médií.