Až na vrcholky hor. Co čekat od výpravy na Sněžku, Klínovec a Ještěd?

Přehledně: Co turistům nabízí Sněžka, Klínovec a Ještěd? (zdroj: ČT24)

Nejvyšší vrcholy českých hor jsou v zimě oblíbeným cílem lyžařů, v létě lákají turisty i cyklisty. Co nabízí Sněžka, Ještěd a Klínovec, jaké jsou zdejší možnosti sportovního vyžití a jaké služby jsou ve vysokých nadmořských výškách dostupné, zjišťovaly krajské štáby České televize.

Sněžka (1603 m. n. m.)

Až donedávna učebnice vlastivědy a zeměpisu uváděly, že nejvyšší hora České republiky ční do výšky 1602 metrů nad mořem, zeměměřičský úřad ale před třemi lety oznámil, že je hlavní vrchol Krkonoš ještě o metr vyšší.

Exkluzivita v rámci českých hor ze Sněžky zároveň dělá nejnavštěvovanější horu vůbec – ročně se na ni vypraví čtvrt druhého milionu turistů a v letní sezoně se může jednat až o deset tisíc návštěvníků denně. Vrchol je totiž snadno přístupný i pro sváteční návštěvníky – lanovka z Pece vyveze dospělého za 210 korun, dítě za polovinu.

Turisté, kteří chtějí zdolat Sněžku po svých, mohou vyrazit na trasu vedoucí z Pomezních bud (8 kilometrů), z Pece přes Růžovou horu (6,5 kilometru) nebo přes Obří důl (7 kilometrů), což je také nejrychlejší, nejnáročnější a prý i nejpůvabnější cesta na vrchol.

Restaurace se na Sněžce tísní hned tři, guláš zde sváteční horalé dostanou za 135 korun, klobásu za sedmdesát a pivo za šedesát. Polská bouda na polské části hraniční hory je o něco dražší. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Klínovec (1244 m. n. m.)

Na nejvyšší krušnohorskou horu se dá pohodlně dostat pěšky i autem, řidiče až na vrchol dovede bez poplatku nová silnice a zdarma zde i zaparkují – navíc si budou moct vybrat, protože na široké ploše nejsou vyznačená parkovací místa. Na výlet je potřeba se teple obléknout, průměrná roční teplota na Klínovci je totiž jenom necelé tři stupně Celsia. 

Dominantou Klínovce je osmdesátimetrová, železobetonová telekomunikační věž ze začátku sedmdesátých let a také uzavřený a chátrající hotel Klínovec s romantizující rozhlednou. Ta je přístupná denně od devíti ráno do sedmi večer a vstup pro dospělého stojí pětadvacet korun (rodinné vstupné padesát). Po zdolání sedmasedmdesáti schodů se za dobrého počasí otevře výhled na Sasko, ale i na Šumavu nebo liberecký Ještěd. 

Možnost výhledu z vrcholu rozhledny ročně vyžije čtyřicet tisíc lidí – a spolu s novými single trackovými tratěmi je to bohužel také jediné zastavení, které Klínovec v létě nabízí. Pro porovnání – nejvyšší vrchol na německé straně, hora Fichtelberg, sice za parkování požaduje jedno až pět eur, turisté ale mohou využít služeb moderního hotelu a stylové saské restaurace (s jídly v rozmezí deseti a čtyřiadvaceti eur). 

Češi se mohou nasytit až dvě stě metrů pod Klínovcem, v bývalé horní stanici lanovky. Za polévku zaplatí čtyřicet a za teplé jídlo 130 až 180 korun. Širší nabídku restaurací nabízí nedaleké horské městečko Boží Dar, které turisty láká také na božídarské rašeliniště a desítky kilometrů tras pro pěší nebo cykloturistiku. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Ještěd (1012 m. n. m.)

Stejně jako v případě Sněžky jde i liberecký Ještěd komfortně a bez námahy zdolat pomocí lanovky. Kabiny, které provozují České dráhy, míří k vrcholu hory už od roku 1933, což ze zdejší lanovky dělá jednu z nejstarších v republice. Lanovka jezdí v půlhodinových intervalech; dospělý zaplatí necelou stokorunu, dítě do patnácti let devětačtyřicet korun a na vrcholu se ocitne za tři a půl minuty.

Na Ještěd je možné vyjet i autem, cesta od parkoviště u lanovky trvá asi deset minut, ale může se stát, že turisté nebudou mít kde vůz odstavit, protože kapacita zdejšího parkoviště počítá jen s dvaceti vozy. Další variantou je nechat auto půl kilometru pod Ještědem, s poplatkem 100 korun na den.

Pěší cesta na Ještěd je dlouhá asi pět kilometrů a ujít se dá asi za hodinu a čtvrt. Na vrcholu se turistům za dobrého počasí nabízí výhled nejen na Liberec a nedaleké Jizerské hory, ale za dobrého počasí i na nejvyšší vrcholky Krkonoš.

Servis návštěvníkům nabízí slavný hotel s televizním vysílačem od architekta Karla Hubáčka, noc v jednom ze sedmnácti dvoulůžkových pokojích začíná na dvou tisících korunách. Na kávu nebo oběd je možné zajít přímo do hotelové restaurace, espreso zde stojí padesát a jídlo přibližně dvě stě korun. 

obrázek
Zdroj: ČT24