Autobus narazil do rodinného domu na Lounsku, 33 zraněných

Velemyšleves (Lounsko) - Odpoledne havaroval ve Velemyšlevsi autobus, narazil do stojícího osobního auta a do zdi rodinného domu. Podle informací ředitele ústecké záchranné služby se dvacet lidí zranilo lehce, jedenáct středně těžce a dva těžce.

Na místě zasahovalo osm sanitek a dva vrtulníky. Zranění byli rozvezeni do nemocnic v Praze, Ústí nad Labem, Chomutově a Mostě. Záchranáři již s jejich vyprošťováním skončili. Podle mluvčího ústeckých krajských hasičů Radovana Hříbala nemuseli hasiči použít žádnou vyprošťovací techniku, protože do autobusu se dalo dostat okny a dveřmi.

Nabouraný autobus patří dopravní společnosti Kavka. Vezl dělníky pracující v průmyslové nedaleké průmyslové zóně Triangle u Žatce. Podle Gabriely Benešové, mluvčí společnosti IPS Alpha, která v zóně působí, ve voze jeli dělníci ranní směny.

Nejpravděpodobnější příčinou nehody je technická závada, řidič vypověděl, že mu selhaly brzdy, řekl na místě policejní Rudolf Hlaváč. Řidič prý sjížděl do obce z prudkého kopce a zjistil, že mu nefungují brzdy. Silnice dál v obci pokračuje do prudké pravotočivé zatáčky a hrozilo převržení autobusu, proto se řidič rozhodl uhnout doleva a narazil do osobního auta odstaveného před domem. Vůz nárazem úplně zdemoloval a skončil v rodinném domě. Z auta přitom krátce před tím vystoupila žena s dvěma dcerami, které žijí v domě, do kterého autobus narazil.

Majitel dopravní společnosti Karel Kavka řekl, že autobus, který dnes havaroval, letos v únoru prošel technickou kontrolou a byl tedy v pořádku. Podle něho řidič, který vůz řídil, byl u jejich společnosti zaměstnán jen měsíc, ale měl všechna potřebná osvědčení a prošel i lékařskou kontrolou a psychotesty. Kavka dodal, že jeho firma je připravena pomoci jak zraněným tak jejich rodinám.

Lidem v domě se vůbec nic nestalo. Auto zaparkované před domem nejspíš ztlumilo náraz a zmírnilo následky nehody. Autobus narazil do stavby pravou stranou, v přední části vozidla bylo nejvíc zraněných. Řidič shodou náhod vyvázl jen s lehkým zraněním nohy.