Atomový hřib ve vysílání České televize zůstává bez trestu

Vrchlabí (Trutnovsko) - Radnice ve Vrchlabí na Trutnovsku odložila projednávání případu umělecké skupiny Ztohoven, jejíž členové se v červnu 2007 nabourali do vysílání České televize (ČT) se simulovaným atomovým výbuchem v Černém Dole. Úředníci ze spisu nezjistili, že by šlo o přestupek a členům skupiny neuložili žádný trest. Pokud by dospěli k závěru, že se přestupek stal, mohli členům skupiny uložit pokutu.

Policie sedm členů skupiny obvinila v srpnu 2007 z trestného činu šíření poplašné zprávy. V roce 2008 Okresní soud v Trutnově dospěl k závěru, že o trestný čin nešlo a umělce zprostil obžaloby. Hradecký krajský soud ale následně verdikt zrušil. Letos v únoru proto okresní soud čin posuzoval znovu, tentokrát jej ale vyhodnotil jako přestupek. Projednat jej měla trutnovská radnice, která kauzu předala místně příslušnému úřadu ve Vrchlabí.

Za montáž jaderného výbuchu získala skupina cenu Národní galerie

Skupina Ztohoven se do vysílání pořadu ČT Panorama nabourala v červnu 2007, její členové poté zveřejnili manifest, ve kterém uvedli, že svým činem chtěli upozornit na možnou záměnu mediálního obrazu světa za svět jako takový. Dodali, že nechtěli vyvolat paniku ani poškodit televizní vysílání. Za obrazovou montáž jaderného výbuchu získala skupina Ztohoven v prosinci 2007 Cenu NG 333, kterou mladým umělcům uděluje Národní galerie v Praze. 

Sedm členů umělecké skupiny Ztohoven se v červnu 2007 nabouralo se simulovaným atomovým výbuchem v oblasti Krkonoš do vysílání České televize.
Zdroj: ČT24