Aktivistka, která se při volbách vrhla k Zemanovi, už je na Ukrajině

Aktivistka hnutí Femen Anželina Diašová, která při volbách vběhla polonahá před Miloše Zemana mířícího hlasovat, je podle svých slov již doma na Ukrajině. Potvrdila to České televizi. Českou republiku tak opustila během pár hodin od soudního verdiktu, který jí spolu s podmínkou i přikázal opustit zemi.

V neděli vpodvečer Diašové uložil Obvodní soud pro Prahu 5 tři měsíce vězení s roční podmínkou. A na rok ji také vyhostil z republiky. „Upřímně řečeno nesouhlasím s rozhodnutím soudce, že jsem zločinec a že jsem spáchala trestný čin,“ řekla ČT s tím, že se cítí nevinná.

Verdikt soudu ale přijala, aby se mohla vrátit domů. „Už nejsem v České republice, jsem na Ukrajině,“ napsala Diašová České televizi odpoledne přes Facebook. Za trestný čin výtržnictví jí hrozily až dva roky vězení.

Diašová: Nevím, co byste měli mít společného s Putinem

Incident se stal v pátek ve volební místnosti v pražských Lužinách ve chvíli, kdy se chystal odvolit český prezident. Diašová se před něj vrhla svlečena do půl těla s nápisem urážejícím hlavu státu a upozorňujícím na jeho vazbu na ruského prezidenta Vladimira Putina. Její protest rychle ukončila prezidentova ochranka.

„Chtěla jsem Čechy upozornit na nebezpečí spojené se zvolením Zemana, protože je přítelem Putina. A Putin je agresor, který anektoval moji zemi, který se snaží vzít území jiné země, a to není normální. Nevím, co byste měli mít společného s Putinem, když jste přece demokratická země,“ zopakovala v pondělí svou motivaci České televizi sedmadvacetiletá Ukrajinka.

Incident ve volební místnosti (zdroj: ČT24)