Aktivisté chtějí na summitu EU-Čína téma lidských práv

Praha - Poslankyně Kateřina Jacques (SZ) a ředitelka české odbočky organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) Dáša van der Horstová dnes před zasedáním vlády předaly českému premiérovi Janu Fischerovi petici s výzvou, aby jedním z témat summitu EU s Čínou bylo dodržování lidských práv. Summit proběhne ve středu a za české předsednictví unie ho povede prezident Václav Klaus, Fischera ale na jeho okraj čekají bilaterální schůzky s čínskými představiteli.

Fischer při převzetí petice slíbil, že si ji důkladně přečte. „Potom si udělám úsudek, co v rámci bilaterálního jednání mého, které navazuje na vlastní summit, je možné pro tu věc udělat,“ řekl. Spolu s ním převzal petici i ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Podle mluvčí AI Evy Dobrovolné vyzývá petice k tomu, aby otázka lidských práv byla významnou součástí summitu EU s Čínou. „Protože v opačném případě, kdy bude opomenuta, tak to bude v podstatě fraška, protože zapomene na politické vězně, na mučení ve věznicích, na cenzuru,“ zdůraznila.

Dobrovolná také zdůraznila, že je třeba, aby se otázka lidských práv objevila i v závěrečné deklaraci summitu. Vyjádřila rovněž přesvědčení, že toto téma nenaruší vztahy mezi unií a Čínou. „Skutečně silné vztahy se nesmí bát témat, která mohou být z čínské strany vnímána jako kontroverzní,“ řekla.

Peking je na témata týkající se dodržování lidských práv v Číně a zejména v Tibetu velmi citlivý. Čína loni na podzim zrušila plánovaný summit s Evropskou unií poté, co se francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země tehdy EU předsedala, sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Toho Peking považuje za separatistu, který chce docílit odtržení Tibetu od Číny.

Aktivisty s výzvou Klaus nepřijal

Představitelé AI a parlamentní skupiny přátel Tibetu, které Jacques předsedá, se v pátek pokusili předat výzvu k nadnesení lidskoprávní problematiky na summitu EU s Čínou i Klausovi. Ten se s nimi ale nesetkal, a aktivisté proto dokument nechali v podatelně Hradu.

Středečního summitu se za unii kromě Klause zúčastní předseda Evropské komise José Barroso a generální tajemník Rady EU Javier Solana. Čínu bude zastupovat premiér Wen Ťia-pao. Hlavní obsah jednání budou pravděpodobně tvořit otázky vzájemného obchodu.

  • Amnesty International zdroj: Amnesty International http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/239/23840.jpg
  • Václav Klaus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/767/76644.jpg