Lidé mohli mimořádně nahlédnout do Královy jeskyně

Tišnov – Králova jeskyně v Tišnově, kterou před 40 lety objevil náhodou pes místního myslivce, byla tento víkend mimořádně přístupná i pro veřejnost. Lidé si mohli zvolit jednodušší nebo náročnější trasu.

„Tady opatrně, bude to klouzat. Je tu snížený profil, takže pozor na hlavu,“ nabádal průvodce skupinku návštěvníků, kteří mimořádně zavítali do Královy jeskyně v Tišnově. O podzemních prostorách na Tišnovsku se vědělo dlouho, že budou ale takto rozsáhlé nikdo v roce 1972 ani nedoufal.  „Králova jeskyně byla objevena náhodou při norování jezevce. Pes Luxík zalezl do nory a dlouho se nevracel. Tak jeho majitel, myslivec pan Bárta, zavolal kamarády a jali se psa zachraňovat. Při záchranných pracích byly objeveny tyto prostory,“ vyprávěl jeskyňář Vít Kulhánek.

Zmapovanou část tvoří asi 800 metrů a jeskyňáři objevují stále další prostory. Nezmapovaná část měří zhruba kilometr.

Vybudovat přístupovou cestu holýma rukama trvalo jeskyňářům asi osm let. Žebříky, které některým lidem nahání hrůzu, pro jeskyňáře znamenají nebývalý luxus. „Jeskyně jako taková je zajímavá. Tišnovský dóm má zhruba 30 metrů na výšku a další prostory, které jsou vyzdobeny unikátní krápníkovou výzdobou. Tam se normální člověk nedostane,“ popsal Kulhánek. V nejnižším bodě jeskyně se návštěvník ocitne zhruba 70 metrů pod vrcholem. Tento prostor byl objeven v roce 1989, až do roku 2007 se tam ale nebylo možné dostat jinak než po laně.

NO COMMENT: Mimořádná prohlídka Královy jeskyně (zdroj: ČT24)

Mimořádné zpřístupnění jeskyně mělo velký ohlas. Během víkendu se do útrob podzemí podívalo asi 500 zájemců, kteří vycházeli špinaví, zato ohromení. „Byl to naprosto úžasný zážitek, to se nedá zapomenout,“ pochvalovali si návštěvníci. Ode dneška zůstane svět podzemí veřejnosti na rok opět uzavřen. 

Horní patro Královy jeskyně má bohatší krápníkovou výzdobu s krápníky různé délky a síly. Nacházejí se zde také propasti. Spodní části jsou na výzdobu chudší, sintrové povlaky a vodopády jsou však mohutnější. Králova jeskyně je zajímavá i pro mineralogy. Vyskytují se tam totiž vypreparované barytové žíly s tabulkovými krystaly barytu o velikosti až čtyři centimetry. Jeskyně se veřejnosti otevírá právě při příležitosti konání tišnovské jarní mezinárodní mineralogické burzy.