Starostové na Liberecku preferují čtyřkoalici a chtějí většinu v radě

Starostové pro Liberecký kraj (SLK) po výrazném volebním úspěchu preferují čtyřkoalici s ANO, sociální demokracií a ODS, která by měla pohodlnou většinu 35 ze 45 mandátů v zastupitelstvu. Rada by měla zůstat devítičlenná, starostové si v ní chtějí ponechat většinu pěti míst včetně hejtmana. Hnutí ANO nabízejí dva posty včetně statutárního náměstka, ČSSD a ODS by získaly po jednom.

V čele Libereckého kraje stojí od jeho vzniku devítičlenná rada, což by se podle dosavadního a zřejmě i budoucího hejtmana Martina Půty (SLK) nemělo měnit. Všichni náměstci a radní by podle něj měli být uvolnění. Rád by ve vedení kraje viděl lídry koaličních stran, aby nesli za rozhodování odpovědnost.

Jednička kandidátky hnutí ANO Jitka Volfová je připravena v radě kraje zasednout. „Myslím, že máme na kandidátce dost kvalitních odborníků, abychom mohli obsadit i další resorty. Zájem máme zejména o ekonomiku, evropské dotace, oblast zdravotnictví či sociálních věcí,“ prozradila priority hnutí Volfová.

Naopak sociální a občanští demokraté budou mít zřejmě s obsazením uvolněných krajských radních problém. Lídr ODS Dan Ramzer je starostou Frýdlantu, jednička ČSSD Pavel Svoboda náměstkem primátora v Jablonci. Zda jsou připraveni se těchto funkcí ve prospěch práce v radě kraje vzdát, nechtěli zatím komentovat s tím, že je to „předčasné“.

Varianta B: Trojkoalice

Jednání o koalici budou pokračovat ve středu a ve čtvrtek. Pokud k dohodě všech čtyř stran nedojde, jsou podle Marka Pietera (SLK), který je členem vyjednávacího týmu starostů, myslitelné trojkoalice s ANO a ODS, nebo s ANO a ČSSD. I ty by měly silnou většinu 31 hlasů. ANO preferuje případnou trojkoaliční spolupráci s občanskými, nikoliv sociálními demokraty.

Pieter nevyloučil, že vyjednávání nakonec může vyústit i ve vznik dvoukoalice SLK a ANO, která by v zastupitelstvu měla většinu 27 hlasů. Po zkušenostech se Změnou pro Liberecký kraj v minulém volebním období však Půta není této variantě nakloněn. Dvojkoalice se tehdy po dvou letech rozpadla a Půta se obává podobných problémů s ANO.

V Libereckém kraji se do zastupitelstva dostalo sedm stran. Starostové vyhráli a získali 18 mandátů, hlas jim dalo 32,35 procenta voličů. Druhé skončilo ANO, které má devět zastupitelů. Třetí komunisté získali čtyři mandáty, stejně jako ČSSD, ODS a Změna pro Liberecký kraj, které skončily za nimi. V zastupitelstvu budou také dva zástupci Koalice SPD a SPO. Ti spolu se Změnou a komunisty skončí zřejmě v opozici.