Volí mladí i starší prvovoliči. Některým je 18, jiným 87 let

K volebním urnám se v pátek vydali i prvovoliči. Zatímco někteří z nich oslavili nedávno 18. narozeniny a dřív tak kvůli nedosažení plnoletosti hlasovat nemohli, Antonín Blaha z Hluku na Uherskohradišťsku zamířil do volební místnosti v České republice poprvé v 87 letech. Většinu života totiž strávil v exilu ve Spojených státech.

Prokázat se občanským průkazem, vložit lístek do volební obálky a vhodit ji do urny. Pro většinu obyvatel, kteří už dávno oslavili plnoletost, je to při volbách obvyklý postup. Antonín Blaha jej v pátek zažil poprvé, přestože osmnáctiny slavil před 69 lety. „Je to pro mě něco jiného. Ale volební lístky jsem prostudoval. Nemůžu tam jen tak jít a hodit to tam jako telátko,“ uvedl Blaha.

Do ciziny odešel v 19 letech a o české občanství na několik desítek let přišel a zůstalo mu jen americké. Své původní občanství získal zpět teprve loni a pátek 7. října tak byl pro něj prvním dnem, kdy volil politické zástupce Česka.  Blaha dodal, že i když žil za oceánem ve Spojených státech, tak na svou rodnou zemi nezapomněl. „Můj duch byl vždycky tady,“ doplnil.

K volebním urnám zamířili i čerstvě osmnáctiletí

Kromě něj se poprvé do volební místnosti v Hluku podíval také osmnáctiletý student Petr Vozár. „Radši jsem se koukal na videa, jak to probíhá, abych se zorientoval,“ popsal svou přípravu. O tom, koho volit, uvažoval do poslední chvíle. „Rozebírali jsme to i doma a rodiče mi řekli, ať se rozhodnu podle svého mínění, tak jsem to tak udělal,“ vysvětlil student.

Dodal, že nakonec využil i možnost kroužkování. „Snad jsem to všechno zvládl a hlas mi započítají,“ dodal. Ze třídy, podle jeho odhadu, se k volbám vypravilo nebo ještě vypraví dalších deset spolužáků. „Bavili jsme se o tom, koho budeme volit. No, každý si zvolil něco jiného,“ uzavřel Vozár.

Ostatní lidé mohou volební místnosti navštívit v pátek do 22. hodiny večerní. Další možnost volit budou mít v sobotu od 8 hodin ráno až do 14. hodiny. Poté začnou členové volebních komisí sčítat hlasy.