Do pátečního večera přišla k urnám zhruba pětina voličů

Voliči ve třinácti krajích vybírají nové složení krajských zastupitelstev a v některých obvodech i obsazení jedné třetiny Senátu. Do pátečního večera přišlo volit v průměru do pětiny voličů. Zájem lidí o hlasování je podle informací z volebních komisí rozdílný. Celkově by ale mohl být obdobný jako v posledních společných krajských a senátních volbách před čtyřmi lety. Někteří voliči přišli vybírat jen budoucí členy zastupitelských sborů, do horní parlamentní komory volit nechtějí.

Volební místnosti se otevřely ve 14 hodin, svůj hlas mohli v pátek lidé odevzdat do deseti hodin večer. V sobotu pak to bude možné od 8 do 14 hodin. Kromě toho se na různých místech v Česku koná jedenáct referend – například Brňané hlasují o poloze nádraží. O přízeň voličů se uchází téměř dvanáct tisíc kandidátů na posty krajských zastupitelů. Zároveň budou Češi vybírat 27 nových zákonodárců Horní komory parlamentu, a to z celkem dvou set třiceti tří lidí.

On-line přenos
Volby 2016
23:40

Volební on-line přenos webu ČT24 končí. Děkujeme vám za pozornost. Výsledkům krajských voleb a prvního kola senátních voleb se bude zpravodajství ČT24 i jejího webu věnovat i v příštích dnech.

23:37

V prvním kole senátních voleb nepostoupil nikdo přímo do Senátu. Kdo usedne do 27 křesel v horní komoře, tak rozhodne ve všech případech až druhé kolo. Nejvíce kandidátů bude mít ve druhém kole hnutí ANO (14), o druhé místo se dělí ČSSD a KDU-ČSL (po osmi).

23:35

V krajských volbách letos zvítězilo hnutí ANO v devíti krajích. ČSSD, která ve většině regionů obhajovala hejtmanské posty, ovládla dva kraje a po jednom ovládli Starostové pro Liberecký kraj a KDU-ČSL. Minulé úspěchy neobhájila KSČM ani ODS.

Jako jeden z prvních odevzdal svůj hlas vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš. Na obecní úřad v Průhonicích dorazil s několikaminutovým předstihem. Novinářům řekl, že by uvítal, kdyby hnutí ANO zvítězilo v pěti krajích: „Myslím si, že to bude asi těsný souboj, i když preference se samozřejmě mění. Ale kdybychom vyhráli v pěti krajích, tak by to bylo celkem fajn.“ Podle Babiše jde o důležité volby, jejichž výsledek napoví, jaké šance bude mít ANO do budoucna.

Andrej Babiš volil v Průhonicích u Prahy
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) má trvalé bydliště v Praze, a proto letos nevolí. Občany ale vyzval, aby k volbám přišli. Očekává účast mezi 40 a 50 procenty: „Skutečně bych byl rád, aby lidé svého práva hlasovat využili, protože se jedná o veřejné služby, které se dotýkají jejich života.“

Svůj hlas už v Bechyni na Táborsku odevzdal i předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Volby podle něj mohou rozhodnout o svobodě. Lidé vyjádří, zda si přejí autokratičtější řízení společnosti. V Českých Budějovicích už odvolil také předseda nejsilnější opoziční strany KSČM Vojtěch Filip. Po hlasování řekl, že by uvítal, kdyby vláda financovala opravu krajských silnic nižších tříd.

Předseda ODS Petr Fiala volil v Brně. Doufá, že volby ukončí dominanci ČSSD v krajích, v Brně si přeje výměnu hejtmana Michala Haška (ČSSD). Referenda o nádraží se nezúčastnil.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí  Petr Gazdík volil v pátek odpoledne v Suché Lozi na Uherskohradišťsku. Podle něj si kraje zatím velkou důvěru lidí nezískaly. Údajně zejména proto, že jejich pravomoce nejsou dostatečně naplňovány. „Kraje na ně nemají peníze. A záleží často na libovůli centrální vlády, jestli jim finanční prostředky dá. Typickým příkladem jsou silnice druhé a třetí třídy,“ uvedl den před volbami pro ČT Gazdík.

Svůj hlas odevzdal v Náchodě předseda koaliční KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Věří, že jeho strana posílí v krajích i Senátu. Sám ale do horní komory nevolil, nového senátora či senátorku si vybírají lidé ve 27 volebních obvodech, tedy třetině z celkového počtu.

Pozor na záměnu obálek pro krajské a senátní volby

Hlasovací lístky pro krajské volby jsou vytištěné pro každou stranu, hnutí nebo koalici zvlášť. Volič vybírá pouze jednu z nich. Potom má dvě možnosti, jak dál hlasovat. Buď vloží lístek do obálky bez úpravy, a tím volí kandidátku jako celek, nebo může některé členy upřednostnit. Pak zakroužkuje pořadová čísla před jmény. Takto lze označit maximálně čtyři lidi. K dosažení mandátu stačí kandidátům pět procent preferenčních hlasů.

V každém případě musí volič za plentu a hlasovací lístek pro volby do krajského zastupitelstva vkládá do šedé úřední obálky. Na to si musí dát pozor ti, kdo volí zároveň i do Senátu. Obálka pro hlas do horní komory je žlutá. V tomto případě stačí vybrat jeden lístek bez úpravy. Hlasuje se totiž pouze pro jednoho konkrétního kandidáta.

Neplatné jsou lístky přetržené i vhozené do urny bez obálky. Nepočítá se ani hlas voliče, který vložil do jedné obálky více lístků. Některým voličům přišly domů špatně vytištěné hlasovací lístky. I kdyby nepřišly vůbec, platí pro všechny to samé – náhradní sady jsou k dispozici přímo ve volebních místnostech.

Odevzdat svůj hlas pak může jen ten, kdo má platný občanský průkaz nebo cestovní pas. V některých městech budou úředníci během volebních dnů držet takzvanou občankovou pohotovost pro případ, že by někomu vypršela platnost, doklad poškodil nebo ztratil. Služba je k dispozici například v Liberci, v Karlových Varech nebo v Plzni.