Jih Evropy zasáhlo sucho už v zimě. Portugalsko zavírá vodní elektrárny, Italové se bojí požárů

Horizont ČT24: Vysychající jih Evropy (zdroj: ČT24)

Zatímco severní polovinu Evropy stále svírá zima, na jihu už krajina čelí problému spíše teplejších měsíců – suchu. V Portugalsku dokonce museli odstavit několik vodních elektráren. Úřady pro jistotu zavedly na další dva roky přísná pravidla na ochranu pitné vody. A extrémní nedostatek srážek trápí i podhorské oblasti Itálie.

Třiadevadesátiletý José Batista žije ve středním Portugalsku od narození. Podobné sucho, jaké jeho vlast zasáhl nyní, zažil podle svých slov naposledy v roce 1945. „O krásách řeky Zêzere se zpívá v lidových písních. Teď spíš připomíná pohřebiště lodí uvízlých na vyprahlém dně.“ Jeho slova potvrzuje místní rybář Belmiro Lopes: „Ryby odpluly, lodě se nemohou dostat na vodu. Voda prostě není.“

Nedostatek srážek trápí už od začátku listopadu celé Portugalsko. Velkému, nebo dokonce extrémnímu suchu čelila na začátku února téměř polovina země. „Výhled v zemědělství je složitý. Od června pěstujeme jablka a bez vody to bude mít na úrodu vážné dopady,“ bojí se místní zemědělec Armando Pinto. 

Ve středním Portugalsku dokonce přerušilo provoz pět vodních elektráren. Kvůli nedostatku vody jsou jak v Portugalsku, tak i v sousedním Španělsku suchou nohou znovu dostupné vesnice, které kvůli výstavbě přehrad pohltila voda. Jednu z vísek, které se nyní vynořily nad hladinu, její obyvatelé opustili v roce 1954. Pro některé to je teď turistická atrakce, pro místní ale hlavně vzpomínky.

Itálie bez vody už v únoru

Sucho netrápí jenom Pyrenejský poloostrov, ale i další jihoevropské země, zejména Itálii. Například koryto nejdelší italské řeky Pád je v současnosti napůl vyschlé, a tak ho obyvatelé Turína využívají jako nové místo k odpočinku.

„Počítáme dny, napočítali jsme více než 50 dní sucha,“ stěžuje si Angelo Roberto, ředitel Regionální agentury životního prostředí. „Průtok vody je velmi nízký, patří k nejnižším za posledních šedesát let měření.“

Jednou z příčin nedostatku vody v nížinách je málo sněhu v horských oblastech. Pokud sucho potrvá i další týdny, hrozí Itálii i v zimním období lesní požáry.