Samice delfínů se věnují sexu pro potěšení, prokazuje nový výzkum

Samice delfínů jsou sexuálně velice aktivní a podle nového zjištění vědců se věnují sexu nejen kvůli rozmnožování, ale hlavně pro vlastní potěšení. Vyplývá to ze zkoumání klitorisů u samic delfínů skákavých, které ukázalo, že tento orgán je u nich plně funkční.

„Mnoho lidí se domnívá, že lidé jsou jedineční v tom, že mají sex pro potěšení. Tento výzkum ale takový postoj nahlodává,“ komentuje studii zveřejněnou v odborném magazínu Current Biology evoluční bioložka Justa Heinenová-Kayová. „Dříve panoval názor, že samičí genitálie jsou jednoduché a nezajímavé. Ale čím víc je vědci zkoumají, tím častěji zjišťují, že to tak vůbec není,“ dodává.

O tom, jak si zvířata „užívají“, se zatím ví poměrně málo. Většinou je u nich sexualita spojená s pudovým chováním, ale některé druhy prokazatelně provozují sex i jako činnost relaxační či dokonce socializující. Zajímavé je, že jde především o druhy známé svou inteligencí, extrémně sexuálními tvory jsou například šimpanzi bonobo.

O sexualitě inteligentních mořských savců se toho ale vzhledem ke způsobu jejich života vědělo až doposud mnohem méně.

Delfíni skákaví se věnují sexuální aktivitě i několikrát denně. Páření zpravidla trvá jen několik vteřin, ale sexuální aktivity prováděné pro utužení vztahů ve společenství jsou mnohem delší, častější a různorodější – jak v heterosexuálních, tak v homosexuálních párech.

Důkazy o radosti ze sexu

Dvě z autorek nové studie, Patricia Brennanová a Dara Orbachová, se na klitoris zaměřily, když zkoumaly anatomii delfíní vaginy. Už tehdy zjistily mnoho překvapivých informací, například to, že samice delfínů mohou zadržet sperma od několika samců a samy si vybrat, které z nich bude moci oplodnit vajíčko. Tentokrát se zaměřily na tkáň klitorisu, kterou analyzovaly pomocí počítačové tomografie.

Jde o první větší výzkum, který se tomuto orgánu u delfínů věnoval. Podle autorů má delfíní klitoris značné množství nervových zakončení, což svědčí o jeho citlivosti, a proto jeho stimulace může samicím přinášet potěšení. Mohlo by to tedy vysvětlovat, proč je u nich sexualita tak častá a radostná.