Umělá inteligence by mohla pomoct měřit řečové dovednosti lidí s Parkinsonem

Američtí vědci se snaží vyvinout nové možnosti, jak na dálku sledovat lidi s Parkinsonovou chorobou. Využívají k tomu umělou inteligenci, která by v budoucnu mohla pomoct vyhodnotit, zda se pacientům zhoršují řečové dovednosti.

S Parkinsonovou chorobou žije jenom ve Spojených státech zhruba milion lidí. Čechů touto nemocí, která postihuje hlavně lidi starší padesáti let, trpí asi padesát tisíc. Její příčinou je odumírání nervových buněk, které produkují dopamin a další přenašeče v mozku.

  • Parkinsonova choroba je známá již od starověku. Poprvé však byla popsána roku 1817 londýnským lékařem Jamesem Parkinsonem.
  • Zdroj:  Wikipedie 

Onemocnění narušuje schopnost pohybu a neustále se zhoršuje. V pozdních fázích se nemocným mimo jiné také špatně artikuluje. Parkinson se nedá vyléčit, včasným nasazením léků nebo operací lze ale zmírnit příznaky. Z toho důvodu je důležité ho co nejdříve rozpoznat a nemocné sledovat. 

Právě o lepší monitoring těchto pacientů usiluje tým pod vedením profesorky Jessicy Huberové z americké Purdueovy univerzity. Chce k tomu využít telemedicínu, která je v době pandemie koronaviru stále rozšířenější. 

Meření řečových dovedností

Konkrétně se vědci ve své virtuální studii, do které zapojili účastníky z celých Spojených států, zaměřují na uplatnění umělé inteligence. Chtějí vytvořit takový systém, který dokáže měřit právě řečové dovednosti pacientů, kterým byl Parkinson diagnostikován. 

Využití nových technologií může podle Adrewa Exnera z Purdueovy univerzity, který je členem výzkumného týmu, mimo jiné usnadit včasné rozpoznání daného onemocnění a umožnit lepší sledování jeho postupu. 

„Posláním naší laboratoře je najít cesty, jak zlepšit kvalitu života lidí trpících Parkinsonem a jinými podobnými nemocemi,“ dodal Exner.