Desítky skvěle zachovalých sarkofágů s živými barvami. Egypt představil archeologický objev století

Egyptské úřady v Luxoru prezentovaly třicet malovaných dřevěných sarkofágů, jejichž stáří odhadují na tři tisíce let. Jedná se o největší podobný nález za poslední století, uvedlo tamní ministerstvo pro památky. Sarkofágy, ve kterých jsou mumie mužů, žen i dětí, jsou i přes své stáří velmi zachovalé, píší agentury.

Tým egyptských vědců objevil památky v rozsáhlé archeologické lokalitě na západním břehu Nilu – v thébské nekropoli, která je zařazená na seznamu světového dědictví UNESCO.

Hieroglyfy bohatě zdobené a barevné sarkofágy ležely naskládané na sebe zhruba metr pod zemí ve dvou vrstvách. Uvnitř experti našli mumie kněžích, kněžek a dětí, kteří žili během 22. dynastie, jež vládla přibližně v letech 945 až 715 před naším letopočtem.

„Jedná se o první velký nález sarkofágů s lidskými pozůstatky od konce 19. století,“ citovala egyptského ministra pro památky Chálida Ananího agentura Reuters.

Barvy jako živé

Dřevo sarkofágů staří egyptští umělci pomalovali jasnou žlutou barvou, která je pokrytá písmem a výjevy egyptských bohů, zvířat a rostlin v zelené, červené a žluté barvě. I přesto, že jsou sarkofágy v dobrém stavu, projdou ještě rukama restaurátorů. Následně budou vystaveny v novém muzeu egyptských památek, které tamní úřady plánují otevřít příští rok poblíž pyramid v Gíze.

Egypt se v posledních letech snaží o nových nálezech důkladně informovat, a nalákat tak více návštěvníků; turistický sektor tvrdě zasáhlo povstání a politické nepokoje takzvaného arabského jara v roce 2011. Podle Ananího konflikt snížil i počet významných archeologických objevů, jakým jsou i aktuálně prezentované sarkofágy.