Velká Británie investuje do lékařských robotů miliardu a půl. Jsou už přesnější než lidé

Roboti v medicíně (zdroj: ČT24)

Umělá inteligence a roboti čím dál více vstupují do služeb medicíny. Mnozí experti doufají, že nové technologie přinesou revoluční změny nejen do chirurgie, ale především do diagnostické medicíny. Jejich nástup se snaží zachytit také Velká Británie a z veřejného rozpočtu investuje na rozvoj umělé inteligence ve zdravotnictví v přepočtu bezmála jednu a půl miliardy korun.

Umělá inteligence se ve Spojeném království testuje v akci na speciálním polygonu, kde se zkušení chirurgové sžívají s novým kolegou-robotem. Oceňují mimořádnou přesnost a neomylnost stroje; pro řadu zákroků, jako je například laparoskopie, je právě přesnost tím nejdůležitějším.

„Je docela vzrušující vidět, jak se zavádějí robotické techniky,“ uvádí lékař a konzultant Jonathan Morton. „Především z ergonomického hlediska, tedy z pohledu chirurga.“ Systém se dá nastavit mnohem lépe, což znamená menší stres pro operatérův organismus a i nižší míru obtíží a zranění u chirurgů. Potenciálně to umožní zase posunout hranice chirurgie, podobně jako tomu bylo v 90. letech s nástupem laparoskopie.

Nové operační metody britští lékaři v současnosti testují v pilotním projektu, který má připravit nasazení robotů do praxe. „Není to ve skutečnosti robot, kdo by prováděl zákrok jen sám o sobě. Je to chirurg vybavený zkušenostmi a znalostmi, který robotovi říká, co má udělat,“ popisuje Jonathan Morton.

Doktoři o práci nepřijdou

Přestože britská Národní zdravotní služba na budoucí nasazení robotů vyčlenila už bezmála jednu a půl miliardy korun, neznamená to, že dnes operující lékaři přijdou o práci. „Roboti nepřevezmou to, co chirurgové dělají. Roboti se stanou integrální součástí nástrojů, které chirurgové při operacích používají,“ tvrdí Richard Kerr, neurochirurg a člen rady Královské chirurgické komory.

Odborníci se ale domnívají, že v dlouhodobé perspektivě příštích asi dvaceti let roboti některé rutinní zákroky budou moci převzít úplně. Viditelným přínosem jejich nasazení už teď může být větší objem a dostupnost některých zákroků – zejména v obecně šetrné laparoskopii.

„To přináší pacientům snížení komplikací, zmírnění bolestí, rychlejší návrat do zaměstnání a podobně,“ říká chirurg Mark Slack. Pro pacienty může nástup robotů v Británii znamenat i zkrácení často nepříjemně dlouhého čekání na nutnou operaci.