Ve smaltovaném skle může být obrovské množství jedovatých prvků, ukázal britský výzkum

Lahve na pivo, víno i tvrdý alkohol mohou obsahovat potenciálně nebezpečné množství jedovatých prvků, jako je například olovo nebo kadmium. Upozornili na to chemici z univerzity v Plymouthu, podle jejichž rozborů lze nebezpečné látky najít ve smaltovaných ozdobných částech vybraných lahví.

Vědci z britské univerzity analyzovali jak skleněné, tak i smaltované dekorace na množství čirých i barevných lahví, které jsou na trhu k dostání. Výzkum ukázal, že kadmium, olovo i chrom byly obsaženy i ve skle, ale koncentrace v něm byly jen malé, takže nepředstavují riziko pro lidské zdraví.

Mnohem větším problémem se ukázal být smalt. Jeho koncentrace ve zdobených částech lahví dosahovaly dvaceti tisíc částic na milion, u olova šlo dokonce o osmdesát tisíc částic na milion. Přitom zákonem povolené množství u těchto výrobků je devadesát částic na milion.

Studie také ukázala, že se tyto prvky mohou ze smaltovaných kousků uvolňovat. Pokud se vystaví standardnímu testu, který simuluje déšť na skládce, řada úlomků překročila americké normy a mohou být označeny za rizikové.

Výsledky práce britský tým zveřejnil v odborném časopise Environmental Science and Technology. Už dříve starší výzkum ukázal, že barva nebo smalt na řadě předmětů může obsahovat množství toxických látek, které mohou být potenciálně nebezpečné pro lidské zdraví.

Vedoucí výzkumu profesor Andrew Turner uvedl: „Vždy mě překvapilo, když jsem viděl vysokou úroveň toxických prvků v produktech, které každodenně používáme. Tohle je jen další příklad a ukázka toho, že se tyto látky používají zbytečně, přestože existují alternativy. Potenciál, že se dostanou během recyklace nebo zpracování odpadu na jiné předměty, je do očí bijící a současně důvodem k obavám.“

Zajít do obchodu a testovat

Pro plymouthský výzkum vědci nakoupili lahve piva, vína a tvrdého alkoholu v lokálních i celonárodních obchodních sítích, a to v mezi roky 2017 a 2018. Jednalo se o lahve o velikosti od 50 do 750 mililitrů; některé byly čiré, jiné zelené, kalené, hnědé, jiné se smaltovanými obrázky, logy nebo nápisy.

Ze zkoumaných 89 lahví, které vědci prověřovali pomocí rentgenové fluorescence, byly nízké stopy olova nalezené v 76, kadmia v 55. Chrom byl nalezen ve všech zelených lahvích, ale jen ve 40 procentech hnědých lahví a ani v jediné čiré lahvi. Z 24 smaltovaných produktů bylo ve 12 olovo a kadmium.

Profesor Turner dodal: „Vlády napříč světem mají jasnou legislativu, která omezuje používání škodlivých látek v běžném spotřebním zboží. Ale když jsme kontaktovali dodavatele, mnoho z nich uvedlo, že lahve, které používají, jsou dovážené z ciziny nebo vyrobené v jiné zemi než samotný nápoj v nich obsažený. A to přináší očividné problémy pro sklářský průmysl i pro recyklaci a zřejmě se jedná o něco, co se bude muset stát v budoucnu součástí legislativy.“