Miliardy korun v kryptoměnách jsou nedostupné. Jediný muž, který k nim znal heslo, zemřel

Kanadská společnost QuadrigaCX, která se věnuje spravování uložených kryptoměn, uvedla, že není schopná zaplatit většinu ze 190 milionů dolarů (4,3 miliardy korun), které jí svěřili klienti. Třicetiletý zakladatel společnosti Gerald Cotten totiž neočekávaně zemřel na konci loňského roku v Indii a nyní se ukázalo, že byl jediným, kdo měl přístupové kódy. Informoval o tem server CoinDesk.

Peníze sice reálně existují, ale jsou uložené tak, že se k nim nejde bez hesla dostat. Společnost QuadrigaCX tak už požádala o ochranu před věřiteli. Disponuje totiž jen menším množstvím peněz, které byly uložené mimo dotčené datové skladiště.

„Ve skladišti je v současné době asi 26 500 bitcoinů, 11 tisíc v kryptoměně bitcoin cash, 11 tisíc v bitcoin cash CV, 35 tisíc v bitcoin gold, asi 200 tisíc litecoinů a 430 tisíc v ethereu. Celkem jde o kryptoměny v hodnodě asi 147 milionů dolarů (zhruba 3,3 miliardy korun),“ uvedl web CoinDesk.

Společnost tak měla v zablokovaném úložišti drtivou většinu fondů. Podnik byl přitom zcela závislý na jeho zakladateli Cottenovi. Byl jediný, kde se o fond staral a kdo měl ke kryptoměnám přístup. QuadrigaCX oznámila jeho úmrtí v polovině ledna, podle ní zemřel asi o měsíc dřív na komplikace spojené s Crohnovou chorobou, když v Indii otevíral sirotčinec pro chudé děti.

Vdova po Cottenovi má sice jeho počítač, ale s hesly se jí partner nesvěřil. A zabezpečení je natolik dobré, že se ho nepodařilo za víc než měsíc bezpečnostním expertům rozluštit ani obejít. Dalším problémem je, že zakladatel společnosti po sobě nezanechal ani žádnou dokumentaci.

Mezitím se na internetu a sociálních sítích také objevily spekulace, že na účtech došlo po Cottenově smrti k pohybům, že i okolnosti jeho smrti jsou podezřelé a že by se tedy mohlo jednat o podvod, například snahu o předstírání jeho smrti. Vdova ale nyní podle médií ukázala potvrzení o Cottenově smrti. Že v Indii zemřel kanadský občan mezitím také potvrdila kanadská televizní stanice CBC.

Klienti v problémech

Televize ale současně upozornila, že se QuadrigaCX dostala do finančních problémů už před rokem, kdy jí kanadská banka CIBC zmrazila 26 milionů dolarů poté, co zjistila, že na účtech dochází k nepravidelným pohybům.

Vdova po Cottenovi v otevřeném dopise požádala klienty o více času. Během něj by Quadriga CX chtěla problém nějakým způsobem vyřešit. „Je to drsná lekce,“ uvedl pro stanici CBC jeden z klientů Elvic Cavalic, který má u firmy uložených 15 tisíc dolarů (337 tisíc korun). „V budoucnosti se nejspíš kryptoměnám raději vyhnu,“ dodal.