Muskova raketa Falcon 9 vynesla do vesmíru potravu pro myšonauty a 36 tisíc červů

Z amerického kosmodromu na mysu Canaveral ve středu večer úspěšně odstartovala raketa Falcon 9 soukromé společnosti SpaceX se zásobami pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). První stupeň rakety, který měl po odpojení přistát zpět na pevnině, dosedl do Atlantiku. Zakladatel SpaceX Elon Musk na Twitteru napsal, že to způsobily problémy s hydraulickou pumpou stabilizačních křidélek a že stupeň se zdá být nepoškozen.

Nákladní loď Dragon, kterou Falcon 9 vynesl na oběžnou dráhu kolem Země, má na palubě 2,5 tuny zásob, náhradních dílů a vědeckých experimentů. Na palubě je mimo jiné 40 myší a 36 tisíc červů k výzkumu stárnutí a svalů.

S orbitálním komplexem se Dragon spojí v sobotu. Dragon posádce ISS veze také vánočního krocana, brusinkovou omáčku a sladkosti ke zpestření štědrovečerní večeře a svátků.

Start nákladní lodi k ISS byl původně plánován na úterý, kvůli problémům s potravou pro myši byl ale přeložen na středu. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) totiž v pondělí zjistil, že krmení pro myšonauty, jak o hlodavcích píše agentura AP, napadla plíseň. Krmení bylo proto vyměněno za nové.

Na ISS nyní pobývá šestičlenná posádka, kterou tvoří Rusové Sergej Prokopjev a Oleg Kononěnko, Američanky Serena Auňónová Chancellorová a Anne McClainová, Němec Alexander Gerst a Kanaďan David Saint-Jacques. Prokopjev, Auňónová Chancellorová a Gerst se zpět na Zemi vrátí 20. prosince.