CERN oznámil další úspěch: dokázal rozpad Higgsova bosonu

Říká se mu „Božská částice“ – existence Higgsova bosonu je totiž pro fyziku zásadní v tom, aby fungoval takzvaný standardní fyzikální model. Vědci nyní dosáhli dalšího mezníku, když dokázali rozpad Higgsova bosonu na elementární částice.

Před šesti lety se fyzikům v Ženevě podařil senzační důkaz existence Higgsova bosonu, která byla téměř pět desetiletí předtím teoreticky předpokládána. Nyní Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) ve středu oznámila, že se jí podařilo dokázat rozpad Higgsova bosonu na dva takzvané kvarky b, neboli spodní kvarky. Informovala o tom agentura DPA.

„Toto pozorování je milníkem ve zkoumání Higgsova bosonu,“ řekl Karl Jakobs, vedoucí experimentálního programu Atlas ve výzkumném centru CERNu. Podle organizace nový důkaz potvrzuje standardní model částicové fyziky.

Studio ČT24 o Higgsově bosonu (zdroj: ČT24)

Božská částice

Subatomární částice zvaná Higgsův boson, jejíž objev byl potvrzen v roce 2013, byla posledním chybějícím článkem ve standardním modelu částicové fyziky, jenž popisuje základní stavební kameny vesmíru. „Božská částice“ vysvětluje, jak získaly ostatní částice hmotnost. Ostatní  částice, které model předpokládá, bylo nalezeno už dříve. 

Existenci částice předpověděl v roce 1964 britský fyzik Peter Higgs, který teorii rozpracoval s Philipem Andersonem. Od té doby tuto částici hledala v urychlovačích celá řada experimentů. Vzniká například na urychlovači LHC v současných experimentech v interakcích protonů s protony. Higgsův boson existuje velmi krátkou dobu a okamžitě se rozpadá. 

Bez existence Higgsova bosonu by podle vědců částice létaly vesmírem rychlostí světla a nikdy by nevznikly atomy, hvězdy a planety. 

Vydáno pod