Štěňatům se podle vědců líbí, když na ně lidé mluví jako na děti

Doposud vědci studovali jen řeč, kterou mluví lidé s lidmi. Ale jaké vlastnosti má řeč, kterou člověk mluví se zvířetem? Na to se zaměřili lingvisté.

Štěňatům se líbí, když na ně lidé mluví jako na malé děti, zjistil mezinárodní tým vědců. Na osoby, které na drobná psí stvoření hovoří výše posazeným a roztomilým hlasem, reagují štěňata lépe, uvedli vědci v odborném britském časopise Proceedings of the Royal Society B.

Výzkumníci ukázali dobrovolníkům fotografie dospělých psů a štěňat a požádali je, aby řekli: „Ahoj fešáku! Ty jsi ale zlatíčko. Pojď sem. Hodný! Ano! Hodný!“ Vědci přitom dobrovolníky nahrávali a zjistili, že účastníci pokusu na dospělé psy mluví pomaleji a o něco vyšším hlasem než normálně, zatímco k psí drobotině hovořili ještě vyšším a odlišnějším hlasem, podobným, jako když se obracejí k malým dětem.

Když potom vědci nahrávky přehráli dospělým psům i štěňatům, zaznamenali, že mláďata do krajnosti dovedená dětská mluva zvlášť zaujala a reagovala na ni výrazněji. Štěňata například častěji pozorovala reproduktor a déle setrvávala v jeho blízkosti. Naproti tomu dospělí psi reagovali stejně na oba typy nahrávek.