Robot, který se potí: humanoid vyřešil odvěký problém strojů

Jmenuje se Kengoro a vydrží dělat kliky celkem 11 minut v kuse. Především díky tomu, že se potí, je mnohem výkonnější než jiné stroje.

Kengoro má 100 motorů, které mu umožňují dělat spoustu úkonů podobně jako člověk – ale provádí je dokonce lépe než člověk. Především proto, že využil mechanismus pocení:

Krátká historie potu

Asi jen málokdo se potí rád – ale díky tomuto mechanismu dokážeme zvládat problém, s nímž si stroje poradit tak úplně nedokáží. Existují vlastně dva druhy potu – ekrinní a apokrynní. Apokrynní pot vzniká až kolem puberty, vychází z pachových žláz především v podpaždí, tříslech a kolem pohlavních orgánů – ale ten nás nyní zajímat nebude. Pot ekrinní naopak funguje už od dětství a pomáhá nám ochlazovat povrch kůže a tedy i celý organismus.
Při jakékoliv námaze vzniká tepelná energie.

Aby se tělo/stroj nepřehráli, musí se tepla zbavit; u strojů se to děje pomocí těžkých chladičů, u lidí díky „elegantnímu“ pocení. Pot vyvolává chladící efekt na kůži, ale také na krevních cévních zakončeních procházejících pod kůží. Touto činností současně dochází i k ochlazování krve a prostřednictvím jejího proudění k dalším orgánům i k jejich ochlazování. Kdybychom tento mechanismus neměli, teplota těla by stále stoupala a při teplotě přes 42 stupňů by mohla být smrtelná.

Co změní houbovité kosti

Tentýž trik využívá i humanoidní robot Kengoro – místo klasických chladičů je vybaven experimentálním systémem, v němž chladicí kapalina protéká speciální strukturou hliníkových kostí. Na jejich povrchu se pak vypařuje, aby ochlazovala motor. Díky tomu může robot provádět velmi náročnou činnost (jakou jsou například kliky) po dlouhou dobu. Podle Evana Ackermana, jenž na tomto stroji pracoval, může robot fungovat až půl dne s jediným kelímkem chladicí kapaliny.

Robotické operace jsou v Česku oblíbené, za jedenáct let přes deset tisíc (zdroj: ČT24)

Celý systém je založený na pórovité struktuře hliníkových kostí. Ty vypadají jako houba, jsou tedy jednak lehké, ale současně fungují jako lidské potní žlázy.

Robot je dílem japonských konstruktérů z Tokijské univerzity. Systém chlazení sice zatím není tak účinný jako u klasických chladičů, ale zase je výrazně lehčí a zabere méně místa. Díky tomu může robot nést mnohem více senzorů a dalších přístrojů – a tak může výrazně efektivněji fungovat.

Vydáno pod