Blízký spojenec bývalého prezidenta Janukovyče spáchal sebevraždu

Kyjev - Bývalý vlivný poslanec ze strany loni svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče Michail Čečetov spáchal v noci na dnešek sebevraždu. Vyskočil z okna svého bytu na 17. podlaží. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnitra. Čečetovovi hrozilo vězení kvůli tomu, že se na sklonku Janukovyčovy éry podílel na pravděpodobně zfalšovaném schválení kontroverzních zákonů, jež omezovaly občanská práva a oponenti režimu je označovali za „diktátorské“.

„Manželka Michaila Čečetova se probudila asi v 1:30 a nenašla po svém boku svého muže. Obešla celý byt a na druhém podlaží bytu našla otevřené okno a manželovy pantofle. Soudě podle výpovědi manželky a dalších osob, kteří se s ním setkali, se (Čečetov) nacházel v hluboké depresi,“ vylíčil poradce ministra vnitra Anton Heraščenko okolnosti sebevraždy podle agentura Unian.

„Manželka našla dopis na rozloučenou, kde (Čečetov) napsal, že už nemá sílu žít,“ řekla agentuře AFP policejní mluvčí. Kyjevská policie sice okolnosti smrti vyšetřuje na základě paragrafu o úkladné vraždě, ale podle policistů jde o standardní proceduru a v daném případu je jasné, že jde o sebevraždu.
 
Generální prokuratura 20. února oznámila, že Čečetov je podezřelý ze zneužití pravomocí a falšování při schválení „diktátorských“ zákonů v lednu 2014. Soud následující den uvalil na politika vazbu, o tři dny později však celu opustil po složení pětimilionové kauce. V pátek však generální prokurátor v televizi naznačil, že Čečetovovi hrozí obvinění z dalších trestných činů. Čečetov v polovině minulé dekády předsedal státnímu fondu, který měl na starosti privatizaci.

Krátce po Janukovyčově svržení a útěku do Ruska v únoru 2014 ukrajinský parlament sporné zákony zrušil.

Vydáno pod