TÉMA

Reiner Stach

Optický klam Franze Kafky: Zasmušilý intelektuál, který v práci dostal záchvat smíchu

Z většiny fotografií hledí Franz Kafka hlubokýma očima, které jako by odrážely všechnu tu existenciální tíhu v jeho textech. Navíc zemřel předčasně na souchotiny – před rovnými sto lety, 3. června 1924, což tragickému vyznění jen nahrává. Jenže Kafka také uměl žít a vnímat svět s humorem. Připomínky v době výročí vyzdvihují, proč se stal po své smrti jedním z nejvlivnějších spisovatelů 20. století, a zároveň rozkolísávají naznačené stereotypy o literátově osobnosti.
3. 6. 2024|

„Sám sebe jsem roztrhal.“ Před sto lety zemřel Franz Kafka

Franz Kafka onemocněl tuberkulózou hrtanu, neúspěšně se s ní snažil bojovat, léčil se, pobýval v sanatoriích, a posléze v jednom z nich, v Kierlingu u Klosterneuburgu v Dolním Rakousku před sto lety – 3. června 1924 – zemřel. Byť jsou život, osobnost i tvorba tohoto pražského německého spisovatele zahaleny záhadami, jeho odchod se zdá naopak jasný. I když německý publicista Reiner Stach, který okolnosti Kafkova skonu podrobně rozkryl, naznačil, že vše mohlo být jinak.
3. 6. 2024|

Holdoval pivu a podváděl ve škole. Ceněnou trilogii o Kafkovi odlehčuje 99 odhalení

Německý literární vědec Reiner Stach doplňuje svou mimořádně důkladnou Kafkovu biografii dalšími zajímavostmi. Svazek To že je Kafka? 99 odhalení lze číst ale i samostatně, a o překvapení v něm není nouze.
25. 3. 2021|

Recenze: Monumentální životopis. Reiner Stach napsal spolehlivé kafkovské afrodiziakum

Třetím svazkem, nazvaným Roky poznání, uzavřel německý publicista Reiner Stach neuvěřitelně kvalitní životopis Franze Kafky – dílo, jež by mělo sloužit jako učebnicový příklad všem, kteří se kdy do psaní biografických textů pustí.
22. 2. 2019|