TÉMA

Památková rezervace

Památkáři napsali pravidla, podle nichž se má postupovat při instalaci solárních panelů

Pomoci majitelům domů s rozhodováním, zda a jak mohou na své památkové objekty umísťovat fotovoltaické panely, má nová metodika Národního památkového ústavu (NPÚ). Rozlišuje různé stupně ochrany od kulturní památky, kde se budou podle ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové i nadále povolovat jen výjimečně, přes památkové rezervace a zóny po chráněná území. V těch by lidé měli mít možnost za určitých podmínek panely na střechy či fasády instalovat. Zástupci NPÚ a ministerstva kultury ve čtvrtek metodiku prezentovali novinářům.
10. 11. 2022|

Knížecí les se proměnil v krajinnou památkovou zónu. Kladská se pyšní alpskou architekturou

Za zrozením Kladské na Chebsku stojí požár parní pily v roce 1875. Právě ten nastartoval novou výstavbu místních alpských domů. Klenotem zdejší přírody jsou pak vrchoviště a rašeliniště. V lesích se navíc potulují jeleni, loví rysi a nad hladinou rybníka létají černí čápi. Nevšední dřevěné domy alpsko-švýcarského typu, které lemují hlavní cestu, dohromady s přírodním bohatstvím Slavkovského lesa stojí od konce roku 2020 za vznikem krajinné památkové zóny.
24. 1. 2021|

Stovky jihomoravských budov nejsou památkou, a víc než třicet let ani nebyly

Česko přišlo o více než dva tisíce kulturních památek. Většina těchto objektů se nachází v Jihomoravském kraji. Jejich nedostatečná památková ochrana vyplývá z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, kam doputoval spor města Brna s ministerstvem kultury kvůli poliklinice Zahradníkova.
14. 1. 2021|

Rozšíření památkové rezervace by zbrzdilo rozvoj, tvrdí starosta městské části Brno-střed

Městská část Brno-střed nesouhlasí s rozšířením městské památkové rezervace, do které by následně spadala více než její polovina. Starosta městské části Vojtěch Mencl (ODS) řekl, že tak rozsáhlé vyhlášení památkové zóny způsobí mnoho problémů a jde o nepřijatelný zásah do správy a rozvoje města. Brněnští památkáři ale oponují, že nová pravidla jsou specifická a vlastníky nemovitostí nezatíží.
29. 9. 2020|

Spor o stavbu Šantovka Tower pokračuje. Investor podal žalobu proti rozhodnutí kraje

Společnost Office Park Šantovka podala žalobu proti rozhodnutí olomouckého krajského úřadu, který na jaře zamítl její odvolání ve sporu o existenci ochranného pásma v okolí městské památkové rezervace v centru Olomouce. Firma chce na tamních pozemcích postavit výškovou budovu Šantovka Tower. To ale ochranné pásmo nepřipouští.
17. 8. 2020|

Podle investora Šantovky Tower ochranné pásmo neexistuje. Rozhodnout musí kraj

Společnost Office Park Šantovka se odvolala proti rozhodnutí stavebního odboru olomouckého magistrátu, který v listopadu znovu potvrdil existenci ochranného pásma v okolí městské památkové rezervace. V této části města chce firma postavit výškovou budovu Šantovka Tower, což ale podle ministerstva kultury ochranné pásmo nepřipouští. Developer ale tvrdí, že magistrát své rozhodnutí špatně zdůvodnil, odvolání posoudí krajský úřad. Město o tom informovalo na úřední desce.
27. 12. 2019|