TÉMA

Miloslav Švandrlík

Kraj připravuje podobu zámku Zelená Hora po rekonstrukci. Ta může vyjít až na miliardu

Plzeňský kraj dokončuje projekt rekonstrukce zámku Zelená Hora u Nepomuku, který je kulturní památkou. Počítá se s investicí ve výši až jedné miliardy korun. Expozice, které na Zelené Hoře vzniknou, mají být dvojího zaměření – připomínat budou Rukopis zelenohorský a perzekuce komunistického režimu vůči jemu nepohodlným lidem. Zámek byl působištěm takzvaného pomocného technického praporu, kam komunisté umisťovali své odpůrce a který proslavil román Miloslava Švandrlíka Černí baroni.
3. 3. 2023|

30 let zpět: Premiéra Černých baronů

V Praze měla premiéru filmová adaptace Černých baronů, satirického románu Miloslava Švandrlíka. Ve filmu režiséra Zdeňka Sirového zazářily herecké hvězdy jako Pavel Landovský, Boris Rösner, Jiří Schmitzer, Miroslav Donutil či Ondřej Vetchý.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
4. 6. 2022|

Povinnou vojnu provázela šikana režimu i mazáků. Ukončila ji až profesionalizace armády

V souvislosti s útokem ruských sil na Ukrajinu se objevují hlasy volající po obnovení povinné vojenské služby. Ta však v Česku nemá příliš dobrou pověst, narozdíl od zemí severní Evropy nebo Pobaltí, kde zejména kvůli blízkosti Ruska bývá vojenský výcvik vnímán do jisté míry jako samozřejmost. V tuzemsku si s sebou nese „lampasáckou“ pachuť táhnoucí se z dob před sametovou revolucí. Tradici má přitom povinná vojenská služba v českých zemích značně bohatší. I tak došlo v roce 2004 k jejímu zrušení, a to po 136 letech od jejího zavedení rakousko-uherským císařem.
23. 4. 2022|